Masové protesty, volební výprask. Putinův režim čelí vlně hněvu

  • 934
Jedna špatná zpráva za druhou přichází v posledních týdnech do Kremlu. Po celém Rusku se protestuje proti zvyšování věku odchodu do důchodu a vládnoucí strana Jednotné Rusko dokonce prohrála čtvery gubernátorské volby. Rostoucí nervozita v Kremlu se naposledy projevila tím, že úřady opět zavřely Alexeje Navalného a odsoudily ho k dalším dvaceti dnům vězení.

Nejznámějšího představitele ruské opozice zadržela policie v pondělí, a to ve chvíli, kdy vycházel z věznice, kde si právě odpykal 30denní vězení za to, že plánoval nepovolenou lednovou demonstraci proti prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Podle twitterového sdělení Navalného stoupence Leonida Volkova úřady disidenta v pondělí znovu obvinily z porušování veřejného pořádku. Tentokrát ale nejde o obvyklý výraz, že porušil pravidla pro pořádání mítinků, nýbrž o „exotické“ obvinění, že tato shromáždění ohrozila zdraví nebo majetek lidí. Později byl Navalnyj podle své tiskové mluvčí Kiry Jarmyšové odsouzen k dalším dvaceti dnům ve vězení.

Zesílená kampaň úřadů proti Navalnému podle ruských opozičních novinářů souvisí s nervozitou v ruské společnosti, kterou vyvolal záměr Kremlu zvýšit hranici důchodového věku Rusů. Popularita prezidenta Vladimira Putina poklesla a proti plánu vlády se demonstruje prakticky po celém Rusku.

„Loupež století“

Kolem 10 000 lidí se v sobotu sešlo v Moskvě na protestním mítinku zorganizovaném komunisty. Řečníci označovali vládní návrh za „zákon proti všem“ a za „loupež století“. Ujišťovali své stoupence, že neustoupí od svého návrhu na uspořádání celostátního referenda o důchodovém věku. To ovšem zatím naráží na procedurální problémy.

Moskevská demonstrace byla součástí celostátní protestní akce zorganizované pod heslem „Nedopusťme sociální teror státní moci proti jejímu vlastnímu lidu“. K akci se přihlásili účastníci demonstrací v desítkách ruských měst, například v Novosibirsku, Rostově, Omsku, Astrachani nebo Irkutsku. Kreml tyto protestní akce většinou toleruje.

Vládní návrh důchodové reformy původně počítal se zvýšením hranice pro odchod do penze o osm let u žen a o pět let u mužů. Prezident Putin, který před lety zvýšení důchodového věku vyloučil, po první vlně protestů navrhl, aby se důchodová hranice u žen zvýšila jen o pět let.

Návrh teď v parlamentu čeká druhé čtení, které by mělo přijít na řadu příští týden. Vzhledem k silnému parlamentnímu postavení vládní strany Jednotné Rusko je zřejmé, že reforma nakonec projde.

Volební porážky

Mimořádně nepopulární reforma se nicméně projevila i u volebních uren. Kandidáti Jednotného Ruska se dočkali porážky ve dvou víkendových volbách v Chabarovském kraji a Vladimirské oblasti, kde se ve druhém kole rozhodovalo o novém gubernátorovi. V obou regionech se do funkce probojovali nacionalističtí kandidáti krají pravice vedené Vladimirem Žirinovským.

Podle předsedkyně volební komise Elly Pamfilovové byly volby v Chabarovsku „mimořádně špinavé“, z tábora obou kandidátů přišlo mnoho stížností. Porušení volebních pravidel ale prý nebylo takové, aby komise musela hlasování zrušit.

Ve Vladimirském kraji končí v gubernátorském křesle Svatlana Orlovová, která v druhém kole prohrála o dvacet procentních bodů. Orlovová se kvůli svým chabým manažerským kvalitám  netěšila velké popularitě. Kritiky označovala za „klevetníky“, „banderovce“ a „zahraniční agenty“. Nařídila také pořizovat fotografickou dokumentaci žáků a studentů na opozičních demonstracích.

Počet volebních porážek Jednotného Ruska se tak zatím zastavil na čísle čtyři. V minulých dnech bylo po stížnostech na falšování voleb zrušeno hlasování v Přímořském kraji a v Chakasii na jihu Sibiře. V obou případech byli zapleteni do skandálů kandidáti Jednotného Ruska.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video