Putin chce podle svých slov moderně rozvíjet ruské ozbrojené síly

Putin chce podle svých slov moderně rozvíjet ruské ozbrojené síly | foto: Reuters

Rusko chce do roku 2015 velký protiraketový systém

  • 284
Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil, že Rusko chce do roku 2015 uskutečnit rozsáhlý protiraketový program. Je to poprvé, co Kreml veřejně potvrdil dříve neoficiální informace. Rakety by měly chránit všechna důležitá průmyslová centra země.

Putin své prohlášení učinil při návštěvě nového radaru poblíž Petrohradu. Radarovou stanici Voroněž přitom podle agentury ITAR-TASS označil za "první krok při realizaci velkého programu (v oblasti systému varování před raketovým útokem) naplánovaného do roku 2015".

"To je to, co nazýváme moderním rozvojem ozbrojených sil. Mnohem levnějších, mnohem efektivnějších a spolehlivějších," citovala ruská agentura Putina.

Podle agentury Reuters je radarová stanice Voroněž zhruba 50 kilometrů severně od Petrohradu v provozu od prosince loňského roku a může monitorovat oblast mezi Severním pólem a Afrikou.

Agentura DPA tento měsíc s odvoláním na vojenské zdroje informovala, že Kreml chce kolem všech důležitých průmyslových center země do roku 2015 umístit prvky protiraketového systému S-400 Triumf.

Velitel ruských vojenských leteckých sil Alexandr Selin tento týden oznámil, že systém S-400 byl rozmístěn kolem Moskvy a dokáže metropoli chránit před všemi typy raket a letadel.

Nejnovější ruská aktivita v oblasti protiraketové obrany je ohlašována za situace, kdy Kreml dává opakovaně najevo nespokojenost s americkým přáním umístit v Česku a Polsku prvky americké protiraketové obrany. Rusové se cítí být ohroženi představou, že na českém území bude umístěna radarová stanice a v Polsku skupina protiraketových střel.

Američané své plány zdůvodňují potřebou čelit případnému útoku z rizikových zemí typu Íránu či Severní Koreje. Moskva nabídla Washingtonu spolupráci v protiraketové obraně, o které obě strany mají znovu jednat v září.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video