Ambasáda USA v Moskvě roku 1964

Ambasáda USA v Moskvě roku 1964 | foto: Getty Images

Americkou ambasádu v Moskvě museli po postavení zbourat. Byla plná štěnic

Celý článek je běžně jen pro členy

Blahopřejeme, tento článek vám někdo otevřel.

Aktivovat členství
Studená válka Západu s Ruskem? Ta opravdová vypadala třeba takhle: Spojené státy tehdy musely strhnout zbrusu novou ambasádu v Moskvě, protože byla tak prošpikovaná štěnicemi, že kdyby je odstranily, tak to spadne.

Byl říjen 1988 a prezident Ronald Reagan rozhodl, že nechá zbourat ambasádu v Moskvě. Musí se postavit znovu, od základů. Přestože byla zbrusu nová, ještě nebyla ani hotová.

Ale byla úplně prošpikovaná štěnicemi, anténami, kamerami a mikrofony KGB. Bylo jich tam tolik, že kdyby se všechny odstranily, budova by mohla spadnout.

Nejdřív si mysleli, že přístroje se v těch mrazech zbláznily. Pak se ukázalo, že se zbláznili Američané, když nechali stavět Sověty svou ambasádu.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele. Litujeme, ale tento nasdílený článek překročil maximální počet zhlédnutí.

Získejte také iDNES Premium a pokračujteve čtení

Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video