"Koncert" dívčí punkové skupiny Pussy Riot na Rudém náměstí v Moskvě (20. ledna

"Koncert" dívčí punkové skupiny Pussy Riot na Rudém náměstí v Moskvě (20. ledna 2012). | foto: Reuters

Ruské punkerky skončily ve vězení za píseň namířenou proti Putinovi

  • 100
Ruská policie v pátek zadržela dívčí punkovou skupinu za nelegální koncert na Rudém náměstí v Moskvě. Osmičlenná kapela radikálních feministek zahrála píseň namířenou proti ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi a poté všechny skončily na policejní služebně.

Skupina Pussy Riot, jejíž členky nosí pestrobarevné oblečení a kukly, přelezla zábradlí a vylezla na kamenný piedestal poblíž chrámu Vasila Blaženého, informovala AFP. Dívky evidentně nejsou spokojené s očekávaným nástupem bývalého prezidenta a současného premiéra Vladimira Putina znovu do čela země, a tak zahrály skladbu "Putin pochcal sám sebe".

Anti-Putin

Podívejte se na záznam kapely z Rudého náměstí

Policie, která "koncertu" přihlížela, ještě divoké dívčí uskupení nechala dohrát a pak všech osm punkerek odvezla na policejní stanici v Kitaj-Gorodu.

Jedna z členek později sdělila agentuře AFP, že čtyři ze zadržených dívek byly obviněny z porušování veřejného pořádku a neuposlechnutí policie, za což jim hrozí maximálně 15 dní ve vězení.

V prosinci svérázná kapela zahrála také na střeše blízko cely, kde si právě odpykával svůj 15denní trest bojovník proti korupci a bloger Alexej Navalný. Dostal ho za účast na demonstracích proti zfalšovaným parlamentním volbám, ve kterých vyhrála Putinova strana Jednotné Rusko. Právě Navalný pro ni vymyslel název "strana šejdířů a zlodějů", jenž se při protestech hojně využíval (více čtěte zde).

Na podvody a manipulace při volbách upozorňovali jak zahraniční pozorovatelé, tak i bývalý ruský prezident Michail Gorbačov, který volal po vyhlášení nových voleb. Putin reagoval tím, že to nepřichází v úvahu, protože žádné podvody nepotřebuje, a sám navrhl, aby byly v budoucnu volební místnosti monitorovány.

Ruská vláda proto v sobotu spustila ve Velkém Novgorodu jako vlaštovku první webovou kameru, která bude součástí nového systému pro dohled nad volebním procesem v zemi. Poprvé by mohl být kamerový systém nasazen v březnu při prezidentských volbách, ve kterých Putin bude obhajovat svůj někdejší post.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video