Loď Admiral Čabaněnko zakotvená v havanském přístavu

Loď Admiral Čabaněnko zakotvená v havanském přístavu | foto: Reuters

Ruské lodě opustily Kubu, byly u nich poprvé od dob Sovětského svazu

  • 51
Kubánské vody dnes opustila tři ruská válečná plavidla, která tu zakončila svou "spanilou plavbu" Karibikem. U ostrova, kde vládne socialismus, strávila čtyři dny. Jejich pobyt byl první od roku 1991, kdy se rozpadl Sovětský svaz.

Stíhač ponorek Admiral Čabaněnko a dvě zásobovací plavidla Ivan Bubnov a SB-406 opustila přístav kubánské metropole Havany v ranních hodinách místního času a zamířila do Ruska.

V rámci své několikatýdenní plavby se lodě zúčastnily společného cvičení s venezuelským námořnictvem v Karibském moři, dalšími jejich zastávkami byly Panama a Nikaragua.

Podle prohlášení ruského velvyslanectví v Havaně návštěva Kuby představuje novou etapu ve vojenské spolupráci mezi oběma někdejšími spojenci z dob studené války.

Pobytu plavidel předcházela o několik týdnů dříve návštěva ruského prezidenta Dmitrije Medveděva na ostrově.

Po letech úzké spolupráce, a to především právě vojenské, se vztahy mezi Havanou a Moskvou s rozpadem SSSR zhoršily. Zánik Sovětského svazu znamenal pro karibskou zemi i těžkou hospodářskou krizi.

V roce 2001 tehdejší kubánský vůdce Fidel Castro odsoudil jednostranné rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uzavřít špionážní základnu na havanském předměstí, která byla považována za poslední pozůstatek studené války.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video