Ruská raketa se opět zřítila do kazašské stepi

- Ruská nosná raketa Proton, která měla na oběžnou dráhu vynést komunikační satelit, se ve středu v noci krátce po startu z kosmodromu Bajkonur zřítila do kazašské stepi. Oznámilo to ve čtvrtek kazašské ministerstvo pro mimořádné situace.
Jde o prakticky totožný případ s červencovým incidentem, kdy se raketa Proton zřítila v těsné blízkosti jednoho z domů v oblasti Karaganda. Tehdejší kolaps rakety vedl k vyhrocení napětí mezi Ruskem a Kazachstánem.
"Motory druhého stupně rakety selhaly, nosná raketa Proton se zařízením se zřítila," konstatoval mluvčí kazašského ministerstva.

Podle jeho slov informace o následcích zatím nejsou k dispozici. Pozemní kontrola ztratila s raketou kontakt 220 sekund po startu. Odborníci příčiny technického selhání rakety vyšetřují. Mluvčí uvedl, že raketa se zřítila asi 25 kilometrů severovýchodně od města Atasu v oblasti Karadanga. Trajektorie letu raket jsou vybírány tak, aby při případné nehodě dopadly rakety do neobydlených oblastí - kazašské stepi či hor jižní Sibiře.

Podobně jako po červencovém incidentu s raketou Proton kazašské úřady zakázaly všechny starty ruských raket z Bajkonuru. Mluvčí kazašského premiéra Kasimžomarta Tokajeva řekl, že zákaz bude v platnosti, dokud se nevyšetří příčiny pádu rakety. Na místo nehody okamžitě vyrazil devatenáctičlenný tým, který zkoumá možné úniky radiace. Ministerstvo pro mimořádné situace již dříve uvedlo, že nebyly hlášeny žádné oběti na životech.

Další raketa Proton měla mezi 26. prosincem a 16. lednem vynést na oběžnou dráhu část stavěné mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Představitelé NASA ovšem prohlásili, že je velmi nepravděpodobné, že se tak stane podle plánu. Práce na ISS zaberou okolo pěti let, první části jsou již ve vesmíru.

Kosmodrom Bajkonur je hlavním střediskem letů ruského kosmického výzkumu. Po rozpadu někdejšího SSSR připadl Kazachstánu a Rusové si kosmodrom pronajímají za 115 miliónů dolarů ročně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video