Salman Rushdie

Salman Rushdie | foto: Michal RůžičkaMF DNES

Napadeného spisovatele Rushdieho odpojili od přístrojů. Už mluví a žertuje

  • 103
Britského spisovatele Salmana Rushdieho, který byl v pátek při přípravě na přednášku napaden nožem a zraněn, odpojili od ventilátoru a dokáže mluvit. Na Twitteru to uvedl jeho kolega Aatish Taseer. Stále však hrozí, že spisovatel přijde o oko. Zatčený útočník byl obviněn, vinu však u soudu nepřiznal.

Salmana Rushdieho odpojili od ventilátoru a dokáže mluvit, uvedl na Twitteru jeho kolega Aatish Taseer s tím, že Rushdie i žertoval. Informaci potvrdil bez dalších podrobností spisovatelův agent Andrew Wylie, napsala agentura AP.

Rushdieho při vystoupení ve státě New York pobodal čtyřiadvacetiletý muž. Ten byl zadržen. Podle státního zástupce v okresu Chautauqua Jasona Schmidta to byl „cílený, nevyprovokovaný, předem naplánovaný útok na pana Rushdieho“.

Íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní v minulosti vydal fatvu (pokyn) k zabití Rushdieho za román Satanské verše. Část muslimů tuto knihu považuje za urážku islámu. Spisovatel kvůli své tvorbě léta dostával výhrůžky smrtí.

Rushdie se měl v neziskovém vzdělávacím centru Chautauqua Institution účastnit debaty o tom, že Spojené státy slouží jako azyl pro pronásledované spisovatele a umělce v exilu. Wylie v pátek sdělil, že pětasedmdesátiletý autor má poškozená játra, přeříznuté nervy v paži a pravděpodobně přijde o oko.

Útočník nepřiznal vinu

Americká prokuratura v neděli obvinila podezřelého muže z pokusu o vraždu a z napadení. U soudu podezřelý vinu nepřiznal. Rushdieho pobodal čtyřiadvacetiletý muž identifikovaný jako Hadi Matar narozený ve Spojených státech poté, co jeho rodiče emigrovali z Libanonu, napsala agentura AP.

Policie ho zatkla na místě činu v neziskovém vzdělávacím centru Chautauqua Institution ve městě Chautauqua ve státě New York, kde měl britský spisovatel indického původu promluvit.

Napadený spisovatel Rushdie je na dýchacím přístroji a nejspíš ztratí oko

„Člověk odpovědný za včerejší (páteční) útok, Hadi Matar, byl nyní formálně obviněn z pokusu o vraždu druhého stupně a z útoku druhého stupně,“ sdělil v prohlášení státní zástupce okresu Chautauqua Jason Schmidt. „Obviněn byl zadržen (v pátek) večer a zůstává bez kauce ve vazbě,“ uvedl podle agentury Reuters.

Agentura AP později oznámila, že Matar u newyorského soudu vinu nepřiznal. Před soudem se objevil s rouškou a rukama spoutanýma před tělem.

Útok odsoudily mimo jiné Bílý dům i OSN, šéf diplomacie Evropské unie či kanadský premiér. Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan útok popsal jako odsouzeníhodný a popřál spisovateli rychlé zotavení. Generální tajemník OSN António Guterres vyjádřil zděšení, informovala agentura AP. Na Amazonu prudce vzrostl zájem o Rushdieho dílo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video