Podnikatel František Příplata

Podnikatel František Příplata. | foto: Lukáš Machalínek, ČTK

Rumunští odboráři demonstrovali za vydání Příplaty

  • 42
Desítky rumunských odborářů demonstrovaly před českou ambasádou v Bukurešti. Požadovaly vydání podnikatele Příplaty. Ten byl v Rumunsku odsouzen za podněcování k vraždě odborového předáka, ale po vynesení verdiktu uprchl do Česka.

Desítky rumunských odborářů se sešly před českým velvyslanectvím v Bukurešti, uvedl na svém serveru rumunský list Adevarul. Po diplomacii požadovaly, aby zařídila vydání českého podnikatele Františka Příplaty.

Příplata byl letos odsouzen v Rumunsku k osmi letům vězení za podněcování k vraždě odborového předáka firmy Tepro Jasy Virgila Sahleana v září 2000, ale k výkonu trestu nenastoupil a nedávno uprchl z Rumunska do vlasti. - více zde

Příplata tvrdí, že je nevinný. České ministerstvo spravedlnosti jeho vydání do Rumunska odmítlo. - více zde

Demonstranti provolávali hesla "Ambasáda zločinců!" či "Styďte se!" a v projevech vyzývali českou vládu, aby vydala Příplatu do Rumunska.

Memorandum, v němž demonstranti sepsali své požadavky, čeští diplomaté podle listu Adevarul osobně nepřevzali. Učinil tak policista z protiteroristické jednotky, která během demonstrace udělala kordon před vstupem do budovy diplomatického úřadu.

onstantin Rotaru, dnešní šéf odborů v Mittal Steel, která je následnickou firmou Tepro, prohlásil, že vinu nesou i rumunské úřady a justice, které útěku Příplaty do Česka nezabránily. V rozhovoru pro agenturu Mediafax nevyloučil, že rumunští odboráři se za Příplatou vydají do Česka a uspořádají protest i v Praze.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video