Historicky největší jaderná exploze. Rusové odtajnili film o superzbrani

  • 193
Na konci října 1961 v rámci testu explodovala největší jaderná bomba všech dob. Říkalo se jí Ivan či Váňa a vážila 25 tun. Byla výrazně silnější než obě americké jaderné bomby svržené v roce 1945 na Japonsko. Rosatom teď u příležitosti 75. výročí vzniku ruského jaderného průmyslu zveřejnil dosud přísně tajné záběry z výbuchu i jeho příprav.

Jak poznamenává web The Barents Observer, nyní zveřejněné záběry na YouTube jsou vlastně přísně tajným dokumentem, který ve čtyřiceti minutách ukazuje, co se 30. října 1961 na ostrově Nová Země v Severním ledovém oceánu a tady umístěné atomové střelnici odehrálo. Zajímavý je hlavně svou délkou. Dosud z exploze známe jen útržky.

Nové záběry ukazují kromě samotné exploze i dlouhou cestu k tomu, aby tento nevídaný test mohl být proveden. Zobrazuje třeba přepravu obří oválné jaderné nálože o délce osmi a průměru dvou metrů po železnici na leteckou základnu. A následně i start speciálně upraveného bombardéru Tu-95, který ji pak nad cílem z výšky 10 500 metrů shodil.

Bomba s označením RDS-220 (více o bombě i samotném výbuchu čtěte zde) explodovala po 200 sekundách ve 4 000 metrech. Záblesk viděli lidé vzdálení tisíc kilometrů a její rázová vlna oběhla třikrát planetu. Její síla desetkrát převýšila všechno, co vybuchlo za druhé světové války.

Tato zbraň, později nazvaná Car bomba, vznikla na popud tehdejšího sovětského vůdce Nikity Sergejeviče Chruščova. Požadoval bombu s účinkem 100 megatun, ale fyzici ho varovali, že by mohla rozbít okna až ve vzdálené Moskvě a úplně zničit polygon. Její konstruktéři počítali s polovičním účinkem, nakonec měla podle Sovětů sílu 50 megatun, podle Američanů 57 megatun.

1961: Výbuch největší atomové bomby všech dob oslavil Komunistickou stranu

Byla čtyřikrát silnější než nejmohutnější bomba americká Castle Bravo v březnu 1954 a 1400krát silnější než dvě americké atomové bomby svržené v létě 1945 na Japonsko. Exploze zničila území o rozloze několika evropských států. Osadu z dřevěných domků vzdálenou 400 kilometrů úplně rozmetala.

Podobně silnou bombu Sověti nikdy nevyráběli. Chruščovovi stačilo, že v době vrcholící Studené války vystrašil Američany. Exploze této superzbraně způsobila na Západě vlnu rozhořčení. To vedlo až k podepsání mezinárodní úmluvy o ukončení atomových pokusů v atmosféře, v kosmu a pod vodou z roku 1963.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video