Stéphane Sage se ženou svého srdce, Číňankou Man S´-Ma

Stéphane Sage se ženou svého srdce, Číňankou Man S´-Ma | foto: ledauphine.com

Rodičům se nelíbila nevěsta, svatbu torpédovali napoleonským zákonem

  • 122
Láska možná hory přenáší, ale tchyní nehne. Starším manželům z francouzského Grenoblu se čínská nevěsta jejich syna natolik protivila, že k překažení svatby použili obskurní zákon z roku 1803.

Když Stéphane Sage svým rodičům představil svoji vyvolenou Man S´-Ma, čekalo ho nemilé překvapení. Jeho rodičům se úspěšná marketingová odbornice z Hongkongu nelíbila a rázně se postavili proti chystanému sňatku.

Zamilovaný pár se tím ale nedal odradit a na úřadu v departementu Isére zveřejnil své ohlášky. Nadešla sobota, den svatby. Jen několik hodin před obřadem ale úředník prefektury nastávajícím novomanželům oznámil, že se žádná svatba konat nebude a že jejich ohlášky byly legálně zrušeny.

"Bylo to jako střela, která nás zasáhla přímo do srdce," řekl podle listu The Daily Telegraph frustrovaný ženich. Starosta zmatenému páru vysvětlil, že rodiče ženicha k zastavení svatby použili obskurní zákon z roku 1803. Podle této napoleonské normy mají rodiče právo zamezit svému synovi ve svatbě s jeho vyvolenou.

Zoufalý pár obvolal řadu právníků a snažili se zjistit, jak anachronický zákon obejít. Marně. Více než dvě stě let stará norma je sice zřídka využívána, nikdy však nebyla zrušena. Milenci však nechtěli svatebčany, z nichž někteří dorazili až z Hongkongu, posílat zpět domů. Hostinu proto změnili ze svatební na zásnubní a pokračovali v oslavách své lásky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: láska, Srdce, Svatba, zákon

Video