Bývalý ředitel FBI Robert Mueller na snímku z roku 2001

Bývalý ředitel FBI Robert Mueller na snímku z roku 2001 | foto: AP

Mueller ukončil vyšetřování ruských zásahů do voleb, jeho závěry má ministr

  • 157
Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller po téměř dvou letech ukončil svou práci na mapování údajných zásahů Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016, v nichž zvítězil Donald Trump. Svou práci předal americkému ministrovi spravedlnosti Williamu Barrovi. Nyní se rozhodne, jaká část se dostane na veřejnost. O celé situaci informovaly světové agentury.

Závěry vyšetřování nebudou ihned zveřejněny, otázkou je, zda se z nich vůbec něco na veřejnost v nejbližší době dostane. Ministr Barr nyní rozhodne, v jaké podobě obsah dlouho očekávané zprávy předá dalším zainteresovaným stranám. Další vývoj bude podle agentury AP záležet na Kongresu a „se vší pravděpodobností“ na federálních soudech.

Podle agentury AP by do zprávy chtěli nahlédnout nejprve právníci prezidenta Donalda Trumpa ještě před jejím eventuálním zveřejněním.

„Zprávu zkoumám a předpokládám, že už tento víkend bych mohl být v pozici, abych s vámi konzultoval hlavní závěry zvláštního vyšetřovatele,“ napsal šéf resortu spravedlnosti Barr šéfům právních výborů americké Sněmovny reprezentantů a Senátu. S Muellerem i se svým náměstkem Rodem Rosensteinem prý hodlá probrat, jaké informace mohou být v souladu se zákonem poskytnuty jednak Kongresu a jednak veřejnosti.

AP uvádí, že Muellerova zpráva o vyšetřování musí pouze vysvětlovat rozhodnutí o stíhání či nestíhání zapojených osob. Mohlo by prý tedy jít o krátký seznam odrážek, ale i vyčerpávající dokument o stovkách stránek. Barr dříve uvedl, že chce Muellerovy závěry zpracovat do dvou vlastních zpráv, z nichž jedna bude určena kongresmanům a druhá veřejnosti.

„Ostrostřelec“ Mueller lovil mafiány a teroristy, teď jde po Trumpovi

Někdejší ředitel FBI Mueller od května 2017 vyšetřoval to, zda se volební štáb současného amerického prezidenta Donalda Trumpa v kampani před volbami roku 2016 snažil výsledek hlasování ovlivnit ve spolupráci s Moskvou. Rovněž zkoumal, zda hlava státu později nemařila vyšetřování ruských vazeb.

Trump jakékoli spiknutí s Ruskem od počátku odmítá a o Muellerově vyšetřování hovoří jako o honu na čarodějnice. Server Axios ale připomíná, že práce Muellerova týmu už vedla ke 199 obviněním z trestných činů a k pěti odsuzujícím verdiktům.

Vyšetřovatel Mueller se zodpovídá pouze ministerstvu spravedlnosti, nikoli například Bílému domu. Není tudíž jasné, za jakých okolností by se k jeho zjištěním mohl dostat prezident Trump nebo jeho právníci. Generální prokurátor během výpovědí v Senátu před nástupem do funkce slíbil, že neumožní jakékoli zásahy Bílého domu do vyšetřování.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video