Slovenský premiér Robert Fico v Budapešti (16. ledna 2024)

Slovenský premiér Robert Fico v Budapešti (16. ledna 2024) | foto: AP

Fico našel trik, jak vyšachovat Ústavní soud ze hry o novelu trestního zákona

  • 121
Přestože slovenský premiér Robert Fico protlačil parlamentem novelu trestního zákona, zatím ji sám nepodepsal. Našel totiž díru v zákoně, o které málokdo věděl, píší slovenské Hospodářské noviny. Zdržováním omezí čas prezidentce a hlavně Ústavnímu soudu na zákrok. Nutně potřebuje, aby novela vstoupila v platnost – i kdyby to mělo být na jediný den.

Ve slovenské politice se dosud nestalo, aby premiér oddaloval podpis zákona. Ale k podpisu ho nic nenutí. „Nemá stanovené, do kdy to musí podepsat. Právní pořádek nemůže reagovat na všechno. Nikdo nikdy nepředpokládal, že by vládní zákon, který v parlamentě protlačila koalice, nepodepsal premiér,“ řekl HN bývalý ústavní soudce Peter Kresák.

S takovým chováním ústavního činitele ústava ani právní systém nepočítají: Fico postupuje neočekávaně a zdánlivě naprosto nelogicky. Nakonec však zákon samozřejmě podepíše, protože potřebuje, aby zákon postoupil v legislativním procesu.

Celé je to hra o čas. Trestní zákon má vejít v platnost 15. března a o pět dní později na jeho základě mimo jiné zanikne Úřad speciální prokuratury vyšetřující korupci, zneužívání pravomocí nebo extremismus.

Převrat, totálně jsme prorazili dno, říkají na Slovensku o trestní novele

Až se Fico pod novelu trestního zákona podepíše, prezidentka Čaputová, jež s ní otevřeně nesouhlasí, má 15 dní na to, aby ji buď vetovala, nebo může okamžitě podat podnět k Ústavnímu soudu. Čaputová si pravděpodobně vybere druhou možnost, protože její veto by koalice přehlasovala.

Ústavní soud začne posuzovat, zda nebyl zákon v legislativním procesu schválen příliš rychle. Potom může jeho účinnost pozastavit, dokud nerozhodne o prezidentčině podnětu.

Může se ale stát, že zákon už mezitím vstoupí v platnost. Tím by bylo plno trestných činů promlčeno a obžalovaní ze závažných a násilných trestných činů by byli rázem nevinní – a to i kdyby ústavní soud účinnost zákona zpětně pozastavil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video