Při nehodě na maďarské silnici zemřel řidič českého autobusu i slovenského kamionu.

Při nehodě na maďarské silnici zemřel řidič českého autobusu i slovenského kamionu. | foto: AP

Řidič kamionu, jenž se v Maďarsku srazil s českým autobusem, měl 4 promile

  • 86
Slovenský řidič kamionu, který v neděli na maďarské dálnici zřejmě zavinil smrtelnou nehodu s českým autobusem, byl silně opilý. Měl v krvi čtyři promile alkoholu, napsala maďarská agentura MTI s odvoláním na policii.

Test na alkohol zjistil čtyři promile v řidičově krvi, což podle MTI značí, že před nehodou vypil asi jeden litr tvrdého alkoholu. Slovákova opilost by vysvětlovala jeho nejistou jízdu a kličkování, o kterém vypověděl další řidič slovenského kamionu, který za ním určitou dobu jel. Podle prvních vypovědí se policie domnívala, že za volantem mohl usnout, nebo měl zdravotní problémy.

Z Maďarska v úterý odjede domů další skupina zraněných českých turistů. Odveze je náhradní autobus, který pro ně přijel z Česka. Podle českého konzula v Budapešti Ladislava Lukácse zůstane v Maďarsku už jen pět až šest zraněných, kteří jsou v nemocnici v Györu a nejsou dle lékařů schopni převozu autobusem.

Havárie v Maďarsku

Nehodu nepřežili řidiči

Cestu domů nemůže zatím podstoupit například nejvážněji zraněná cestující, která utrpěla mnohačetné zlomeniny a komplikovanou zlomeninu pánve a podstoupila několik operací. Její stav je podle Lukácse stabilizovaný a žena není v ohrožení života. V Maďarsku ale bude muset zůstat ještě týden, možná dva.

Pro dva další pacienty hospitalizované v Mosonmagyaróváru přijede z Česka sanitka. První skupina 25 zraněných se do Česka vrátila už v pondělí.

Při havárii českého autobusu, který se v noci na pondělí v Maďarsku čelně srazil se slovenským kamionem, zahynuli řidiči obou vozů. Všech 51 cestujících z autobusu utrpělo zranění, z toho 16 lidí bylo zraněno vážně. Příčinu nehody vyšetřuje maďarská policie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video