Ministryně bude v Evropě vysvětlovat věznice CIA. | foto: Reuters

Riceová popřela zprávy o mučení vězňů

  • 150
Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová míří do Evropy, kde bude vysvětlovat lety a věznice CIA. Na tiskové konferenci v Bílém domě popřela, že by USA mučily vězně. K informacím o tajných věznicích CIA v Evropě se ale nevyjádřila.

SPECIÁL:
Věznice CIA v Evropě

"Spojené státy nepoužívají a netolerují při výsleších vězňů žádné mučení," řekla Riceová novinářům. Jedním dechem však dodala, že její země "použije jakékoliv v boji s teroristy zákonné zbraně".

Šéfka americké diplomacie rovněž prohlásila, že Spojené státy respektují suverenitu "všech svých spojenců". Ohradila se tak proti hlasům kritiků, kteří administrativu George Bushe nařkli z porušování mezinárodního práva a zasahování do záležitostí jiných států.

Ministryně zahraničí vystoupila s projevem krátce před odletem do Evropy. Večer by se měla v Berlíně setkat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Riceová bude na starém kontinentu vysvětlovat působení Ústřední zpravodajské služby (CIA). Ta má podle informací listů The Washington Post používat několik tajných věznic pro prominentní vězně Al-Kajdy. - více zde

Měla by se vyjádřit i k více než čtyřem stovkám letů, které v minulých dvou letech uskutečnily stroje CIA. Několikrát přistály i na pražské Ruzyni.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video