ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

V Řecku i na podzim hoří desítky lesů. A v budoucnu bude hůř

  • 8
V Řecku hoří i na začátku listopadu desítky požárů lesů a polí. Ačkoliv jsou požáry menší než v létě, stále si vyžadují rozsáhlé zásahy hasičů. Lesní požáry v listopadu jsou nezvyklé, podle expertů však budou v příštích letech častější kvůli změnám klimatu.

Úřady jen v pondělí zaznamenaly v celé zemi 39 požárů lesů a polí. V sobotu jich bylo 55 a v neděli 30, píše deník Kathimerini. Podle něj jsou taková čísla na listopad nezvyklá.

Většinou se podaří požáry dostat pod kontrolu hned na začátku, takže se nerozšíří na velkou plochu. V sobotu se však oheň na ostrově Euboia rozhořel kvůli silnému větru a bylo nutné evakuovat dvě vesnice.

Obvyklá požární sezóna trvá v Řecku od května do října, podle odborníků se však dá očekávat, že v příštích letech budou lesní požáry obvyklé po delší období.

Po požárech zasáhla Řecko další přírodní katastrofa. Povodně měnily silnice v řeky

„Na podzim zaznamenáváme čím dál častěji podmínky pro vznik extrémních požárů v některých částech Řecka,“ uvedl meteorolog Thodoris Jannaros. Častější budou vysoké teploty, sucho a menší vlhko, tvrdí meteorolog, který je spoluautorem studie o šíření lesních požárů ve Středomoří. Vznik těchto podmínek je podle něj spojen se změnami klimatu.

V létě Řecko postihly velmi silné požáry například na východě země u hranice s Tureckem či na ostrově Rhodos. Podle unijního systému EFFIS, který monitoruje rozsah lesních požárů, od ledna shořelo v Řecku 1747 kilometrů čtverečních území, což je nejvyšší údaj v celé Evropské unii.

Jak to vypadalo v létě:

27. července 2023

,
Témata: Řecko, požár, les, Podzim, Léto

Video