Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RESIDENT EVIL 2 - V hlavní roli strach

  23:15
- Proslulý horor Resident Evil 2 dlouhou dobu hráli jen majitelé konzolí PlayStation, ale to je naštěstí již minulost. Konverze této hry pro PC je v obchodech a každý vlastník počítače, který se radostně zatetelí, když si představí zástupy zombií z kultovního filmu Noc oživlých mrtvol George Romera či strašidla ze série her Alone in the Dark, by měl uvažovat o její koupi.

V prvním díle vyvinula ve městečku Raccoon tajná organizace Umbrella T-virus, který po úniku způsobil zmutování zasažených jedinců do hrozivých monster. Se situací se musela vypořádat zvláštní policejní jednotka, zlo se jim ale, jako tomu obvykle bývá, nepodařilo vymýtit zcela. Umbrella ve svých výzkumech pokračovala a výsledkem je G-virus, mutagenní látka ještě destruktivnější než její předchůdkyně.

Druhý díl začíná příjezdem nováčka policejního sboru Leona Kennedyho do Raccoonu. Namísto uvítání jej napadne tlupa krvežíznivých zombií. Leon se brání a potkává Claire, reportérku a sestru jednoho z policistů známých z prvního dílu. Jejich cesta se ale vzápětí rozdělí a každý z nich prožije ve městě svou vlastní děsuplnou pouť, při níž je třeba zjistit, co se vlastně v Racconnu přihodilo, zabránit dalšímu šíření viru a potažmo uniknout z míst zasažených vražedným šílenstvím. Hráč provází oba hrdiny, nejprve je jeho personifikací Leon, pak Claire, ale je možné tuto posloupnost i prohodit. V závislosti na tom, co učiní první z postav, se mění podmínky pro druhou. Pokud tedy Leon například sebere důležitý předmět, Claire jej na tomto místě ve své části hry již nenalezne.

Hra je plně trojrozměrná a scénu sledujete z pohledu různě umístěných a automaticky se měnících kamer. Velmi věrně to připomíná sledování dobrého hororového filmu. Nastavení kamer je dokonale navrženo a nikde se nestane, že by zvolený úhel negativně ovlivňoval hratelnost. Děj posouvají výtečné filmové sekvence, které se zpracováním výrazně neodlišují od ostatních částí hry a často je poznáte jen podle černých pruhů, který se při nich podobně jako v širokoúhlém filmu objeví na okraji obrazovky.

Cesta začíná v ulicích města, pokračuje v starobylé budově policejní stanice, poté vstoupíte do kanalizací a vše vrcholí v laboratořích organizace Umbrella. Hra je směsicí akce a tradiční adventure - bojujete s nepřáteli, kteří vás ohrožují, sbíráte a používáte předměty, řešíte logické, i když nepříliš obtížné hádanky, a naleznete řadu psaných dokumentů, které příběh osvětlují.
Přitom potkáte různé postavy virem nezasažených lidí, které se vám budou snažit pomoci nebo naopak škodit, v určitých momentech budete dokonce za některé z nich krátce hrát.

V hlavní roli hraje ovšem strach, který vás provází po značnou část děje. Na každém kroku narážíte na stopy zmaru a rozkladu. Ulice jsou plné zničených hořících aut, policejní stanice je v troskách, laboratoře také. Místnosti s temnými zákoutími vyvolávají pocity stísněnosti, krev kape ze stropu, její kaluže jsou na podlaze, místy se povalují kusy těl, na nichž hodují zombíci s mlaskáním, při němž jde mráz po zádech. Úzké chodby budov a podzemních kanálů nevěstí nic dobrého, všude se ozývají hrůzné zvuky a vynořují útočící monstra.

Nenadálý úder může přijít v kterékoliv chvíli z kterékoliv strany. Hráč je tak držen v stálém napětí a musí být pořád ve střehu. Pokud se nechá ukolébat, o to horší je úlek, který přijde - sám jsem to zažil několikrát, zvláště ve chvílích, kdy jsem na okamžik ztratil ostražitost po dlouhém hraní a překvapivý útok mi přímo vyrazil dech.

Postavy nepřátel jsou vskutku strašidelné a víceméně nevím o jiné současné hře, kde by byly příšery tak působivé jako v Resident Evilu. Pomalý pohyb zkrvavených zombií, kteří se k vám blíží z předpaženýma rukama, je dosti klamný - často je mutant zdánlivě ještě dost daleko, aby byl čas na útěk nebo přípravu na obranu, náhle se ale už už sápe po vašem krku. A nebývá sám, ze stran se vynoří další přízraky, a v takto těsném obklíčení několika zombíí se ocitnete nejednou. Někteří se zombií po zastřelení padnou na zem a nehýbou se, při cestě kolem nich se ale náhle pohnou a zakousnou se do vás. Přitom jsou místa, kdy těsně kolem ležících postav projít musíte. Jindy se stane, že nemrtvého zastřelíte, tělo se roztrhne ve dví a horní polovina se k vám pomalu plazí dál. To, že hra není určena dětem, není třeba s ohledem na uvedené příliš zdůrazňovat.

Za nejlepší považuji horory, kde je zlo spíše tušené a nenápadně se skrývá kdesi v pozadí. V Resident Evilu je sice většinou dobře viditelné, přesto není o atmosféru strachu nouze. To, co člověk právě vidí, je jen špička ledovce, celé město je zlem prosáklé skrznaskrz a teprve postupně se odhalují jeho různé podoby. Přesto je tu ale dle mého příliš mnoho akce a přivítal bych více adventurních prvků a hádanek na úkor akčních soubojů - je jich totiž tolik, že hra místy propadne jistému stereotypu.

Grafika je velmi kvalitní a hra se už vskutku blíží filmu. Čím větší použijete monitor, tím je dojem sugestivnější. Jedinou chybou je nízké rozlišení, nejvíce 640x480, na druhé straně se ale i na pomalejších počítačích hra rychle načítá a obrazy se při vstupu do další scény mění takřka v okamžiku.

Hudba atmosféru výborně podtrhává, přičemž vyniká zvláště pomalé smutné piáno. Postavy jsou namluveny dobře, rozhovory bohužel nemají titulky, nicméně jich není ve hře mnoho a základ příběhu jistě pochopí i člověk, který nevládne angličtinou.

Systém ukládání pozic se mi zpočátku zdál dosti nepraktický, není totiž možné uložit hru kdykoli - nejprve je třeba najít psací stroj, pásku s inkoustem a teprve poté zapsat uloženou pozici. Později jsem ale tento způsob ocenil. Nemožnost uložit hru v kterékoliv chvíli vede k daleko těsnějšímu sžití s herní postavou - za chybu se draze platí a člověk se opravdu začne bát o život.
Podobně omezen je i inventář, můžete nést jen omezený počet předmětů, a vše další je třeba ukládat v truhlách, které se nacházejí jen na několika málo místech. Pokud dochází munice, a té naleznete vskutku minimum, je třeba zvažovat každý výstřel a občas zbývá jen zoufalé kličkování mezi příšerami na cestě k spásné truhle.

Ovládání je buď gamepadem nebo klávesnici, přičemž si je uživatel může sám definovat. Za nedostatek považuji ovládání inventáře, u něhož schází možnost použít myš. Přepínání klávesnicí mezi jednotlivými okny například při nabíjení zbraně či vkládání předmětů do truhly je vskutku nepříjemné. Také nutnost při používání zbraně tisknout hned dvě klávesy - jednu, kterou se zbraň vezme a druhou, kterou se střílí, mne vůbec nenadchla.
Hra je na dvou CD a neobtěžuje vás nutnost jejich měnění, první polovina je na jednom, druhá pak na dalším CD. Příjemným doplňkem je archív videí a obrázků včetně skic či modelů třírozměrných postav.

Resident Evil 2 je tradiční horor s nikterak překvapivým příběhem, jeho precizní zpracování a atmosféra ovšem uchvátí. Japonští tvůrci zkrátka převzali osvědčené ingredience a vypilovali je k dokonalosti tak, jak to právě oni dobře umějí.

HODNOCENÍ A ZÁKLADNÍ INFORMACE O HŘE:
Resident Evil 2 95%
Grafika hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)
Typ hry: akční adventura
Výrobce/Distributor: Capcom/Vigin
Jazyk: anglický bez titulků
3D karty: Direct3D
Multiplayer: ne
Pro hráče: od 18 let
Zvuk hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)
Hratelnost hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)
Hvězdičky jsou udělovány od jedné, což je nejhorší ohodnocení v dané kategorii, až do pěti u her v této oblasti vynikajících.
Minimální konfigurace:
Win 95/98, CPU Pentium 233MHz, HDD 1 MB, RAM 32 MB, CD ROM 4x, 3D karta: ne

Vstupní hala policejní stanice

Je to jen zraněný policista nebo už zombie?

Hádanka se sochami

V ulicích městečka nic dobrého nečeká

Obraz zkázy a zmaru

Zombie se pomalu blíží

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby do Sněmovny by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, říká model Medianu

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...