Dnes protestovali studenti v severořecké Soluni.

Dnes protestovali studenti v severořecké Soluni. | foto: Reuters

Řečtí demonstranti pronikli do státní televize a přerušili vysílání

  • 78
Dvě desítky protestujících řeckých studentů vnikly do veřejnoprávní televize. Vynutili si krátké přerušení vysílání. Už jedenáctý den pokračují protesty proti zásahu, při němž policejní kulka zabila patnáctiletého Alexise Grigoropulose.

"Přišli pokojně a zeptali se, jestli by mohli protestovat přímo ve vysílání," uvedl policejní důstojník, který si nepřál uvést své jméno.

Na obrazovce se pak na chvíli objevily obličeje protestujících. Vzápětí ale kanál rychle přepnul na reklamy a na projev řeckého premiéra, který promlouval v parlamentu k zákonodárcům.

O 45 minut později předstoupil před kamery ředitel stanice Christos Panagopulos, aby akci studentů veřejně odsoudil. "Takový akt násilí překračuje hranice demokracie," prohlásil ředitel a dodal, že se za incident řeckému lidu omlouvá.

Posluchačům objasnil, že "skupinka mladých lidí obsadila na několik minut vysílací studio, což jim umožnilo na chvíli rozvinout transparent". Pak studenti v klidu studio opustili, dodal.

Podle policie se protesty v ulicích oproti minulému týdnu uklidnily. Studenti ale i během druhého týdne nepokojů vyzývají k dalším protestům. "Vypadá to, že protesty budou v Řecku pokračovat minimálně do Vánoc. Na čtvrtek je například naplánovaná obrovská demonstrace, které by se měly zúčastnit i odbory," říká reportérka MF DNES, která strávila několik dní v aténských ulicích.

Studenti demonstrují za lepší budoucnost

Nepokoje v ulicích řeckých měst trvají od minulé soboty, kdy při policejním zásahu zemřel Alexis Grigoropulos. Podle výsledků vyšetřování policista sice nestřílel přímo a patnáctiletého mladíka zabila odražená kulka varovného výstřelu, lidé v ulicích ale přesto obviňují policii z vraždy.

Protesty, které sužují ulice řeckých měst každý den, mají v současnosti jasného adresáta a tím je konzervativní vláda premiéra Karamanlise, kvůli jejímž reformám přišlo mnoho lidí o práci. Studenti, jejichž centrem se stala Polytechnická univerzita v Aténách, demonstrují většinou poklidně. Protestů se ale účastní i levicoví radikálové, kteří ničí majetek a svádějí bitky s policisty.

Jen v Aténách přesáhly škody na zničeném městském mobiliáři, na zapálených automobilech a na rozbitých výlohách obchodů 200 milionů eur, v celé zemi se škody odhadují na další stamiliony. Policii se podařilo dopadnout jen kolem padesátky výtržníků.

Řecká veřejnost stejně jako opozice vytýkají vládě, že nedokázala nepokoje zvládnout, a předák opozičních socialistů Jorgos Papandreu vyzval premiéra i jeho kabinet, aby odstoupili a otevřeli tak cestu k novým parlamentním volbám.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video