Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RECOIL - Vzpoura bojových strojů

  1:23
- V budoucnosti se všechny bitvy a války budou odehrávat bez přímé účasti člověka. Stroje budou ovládány počítačem, což zaručí maximální efektivitu v akci, nepřetržité nasazení a nulové problémy s morálkou. To je vize, kterou podle hry Recoil ve světě prosadila společnost Mega Corporation. Ne všechny plány ale vyjdou na sto procent...

Automatické zbrojní systémy vyvinuté pro potřebu války musí mít mnoho vlastností, mezi něž patří i schopnost stálého spojení a samostatného rozhodování. A právě díky těmto vlastnostem vznikla jakási umělá inteligence, která učinila logický závěr: nepřítelem je člověk. A ihned začala jednat podle dalších obdobných programů. Jejím heslem se stalo "Zničit krtka!!" Tedy lidstvo.

Jak je vidět, příběh hry Recoil není zrovna originální, ale co by se taky dalo čekat od téměř obyčejné střílečky. Jediná nevšední věc je, jak se rebelové - samozřejmě někdo přežívá, a musí si říkat rebel - chtějí vypořádat se stroji. Ukradnou totiž prototyp nové zbraně, vyvíjené již vzbouřenými stroji, a svěří ji vám, ať ukážete co umíte. Ale pozor, vy jste v minulosti a tento stroj máte ovládat přes jakousi časovou smyčku. Pomocí internetu. Nu, poněkud přemrštěné, ale nevadí, příběh v tomto typu her není až tak důležitý.

Na první pohled je Recoil jedna z mnoha stříleček s pár neobvyklými nápady. Přesto je víc než se zdá a jedna z věcí, která vyniká nad průměrem, je grafika. I na slabších strojích bez grafických akcelerátorů budete překvapeni svižností hry a kvalitou grafiky. A protože Recoil je vysoce akční hra, vždy bude na co se koukat. Mnoho druhů nepřátel, hezká krajina, podzemní i podvodní scenerie, výbuchy, vše bez jediné chybičky nebo podivnosti.

Vaše vozidlo se jmenuje Battle Force Tank, v českém manuálu Bitevní Tank, a je trochu zvláštní. Posuďte sami: umí jezdit po zemi, po vodě, pod vodou jako ponorka nebo jako vznášedlo přejíždět některé nepříjemné povrchy - láva a podobně. Dlouho jsem neviděl tak hezky a precizně animovaný stroj, jako je tank v externím pohledu.

V levém dolním rohu je jakýsi odstřelovačský dalekohled, který přibližuje pohled. A na rozdíl od jiných her, kde bylo něco podobného, zde vidíte i to, co je na hlavním pohledu ještě zahaleno v mlze nebo za horizontem. Tento pohled budete často používat, protože možnost zlikvidovat palebné věže bez vjezdu do jejich palebného pole je v zvláště v této hře k nezaplacení. Pancíř Bitevního Tanku se s poškozením krabatí a zůstávají na něm škrábance, díry a spáleniny, takže ani nemusíte sledovat ukazatel stavu, abyste poznali, že jste v problémech.

Ozvučení hry považuji za vynikající. Výbuchy, zvuky raket, kanónů, plamenometů a vozidel jsou velmi přesné, mluvené slovo nezůstává pozadu. Po čase poznáte nejen, že vpravo za vámi je nepřítel, ale i jaký a jestli právě nevystřelil. A až se budete honit s bitevním vrtulníkem jen podle zvuku, a okolo vás prosviští raketa, poznáte co je to prostorový zvuk. Samozřejmě jen s kartami které podporují standardy EAX (SB Live) nebo A3D (Monster 300MX apod.). Ale i bez nich vás zvuk vtáhne do bitevní vřavy dokonale.

Od akční hry samozřejmě nemůžete očekávat problémy náročné na přemýšlení, ale spíš potřebu rychlých reflexů a orientace v terénu. A Recoil vás vskutku nenechá moc vydechnout. I když Bitevní Tank má velmi silný pancíř a mohutnou výzbroj s mnoha druhy zbraní (některé opravdu nápadité), jen ony reflexy vás nespasí.
Budete potřebovat i taktiku, a občas je nutné se s tankem doslova plížit. Nepřátel je totiž hodně, a umějí velmi dobře a rychle manévrovat a spolupracovat. Pokud budete chtít aplikovat strategii typu "vlítnu na ně a všechny je sejmu", nemáte šanci. Nejprve vám nepřítel hodí pod nohy (pásy) minu, pak vás ožehnou plamenomety, zmrazí freonové vrhače, no a ten hnědý kopeček, co je ve skutečnosti tank s řízenými střelami, si vás taky nenechá ujít.
Je tedy třeba postupovat obezřetně, likvidovat nepřítele jednoho po druhém, a být trpělivý. Zpočátku jsem si dokonce myslel, že jejich počet je nekonečný. Není, ale opravdu jich je hodně!!

Ovládání není těžké na pochopení, ale než zvládnete manévrování a zároveň orientaci v akci, ještě si hodně zanadáváte. Bitevní Tank totiž není žádné neohrabané vozítko, ale jakýsi tankový ekvivalent Lary Croftové, a je tedy opravdu velmi pohyblivý a rychlý. Co dokáže provést za manévry, za to by se nestyděl ani akrobat na kole. Vysoká rychlost, bleskové obraty, nezávislý pohyb věže a podvozku, z toho se člověku chvíli točí hlava.
Na výběr jsou dva pohledy: externí a interní, každý se hodí jindy. Všechny potřebné informace jsou na přehledných a nepřekážejících panelech, takže vás nic nebude rozptylovat
nebo zdržovat od ničení desítek nepřátelských robotů.

Ve hře je celkem šest kampaní, což by se mohlo zdát dosti krátké, ale není tomu tak. Každá kampaň je rozdělena úkoly i terénem na několik na sebe navazujících misí, přičemž každá z nich vydá nejméně na hodinu zábavy, takže celá hra je podle mého názoru tak na měsíc při průměrném dvouhodinovém sezení u počítače denně.

Ve hře mi vadilo jen několik málo věcí. Orientace v akci je značne namáhavá, takže je potřeba hodně praxe, než dokážete manévrovat a zároveň přesně střílet. Je totiž potřeba si uvědomit, že ačkoliv se Recoil při interním pohledu tváří jako klasická First Person Shooter (střílečka z vlastního pohledu), jako tank neumí strafovat - pohybovat se do strany. A to bude pro mnoho hráčů Quakea a Half-Life velmi nepříjemné překvapení. Anebo výzva!
Briefinky od povstalců jsou jedním slovem ohavné. Jsou digitalizované a herce kteří se v nich snaží předstírat, že jsou pronásledovaní rebelové, bych s chutí předhodil Strojům. Ale pak vám aspoň na mapě ukáží, co je cílem mise, a proč je třeba zničit to či ono.
Během hry nad vámi téměř neustále poletuje povstalecké letedlo a shazuje vám náboje a další užitečné předměty. A žádný ze strojů po něm nestřílí! Letadlo má asi technologii Stealth.
Celkově si ale myslím, že Recoil je slušná hra, a pokud máte rádi akci, je to žhavý kandidát na nové CD ve vaší sbírce.

HODNOCENÍ A ZÁKLADNÍ INFORMACE O HŘE:
Recoil 80%
Grafika hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)
Typ hry: akční
Výrobce/Distributor: Westwood Studios/Bohemia Interactive
Jazyk: anglický
3D karty: Direct3D, 3Dfx
Multiplayer: ano
Pro hráče: od 12 let
Zvuk hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)
Hratelnost hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)
Hvězdičky jsou udělovány od jedné, což je nejhorší ohodnocení v dané kategorii, až do pěti u her v této oblasti vynikajících.
Minimální konfigurace:
Win 95/98, CPU Pentium 166MHz, HDD 240 MB, RAM 32 MB, CD ROM 4x, 3D karta: ne

Lenoch, má pásy a vozí se

Jedu si a najednou mina

Tak tady to je jak v Normandii za invaze

Raketa byla velmi blízko

Letadlo patří rebelům

Chodba skrývá mnohá nebezpečí

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus vystoupí ke dvacátému výročí do EU a vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...