Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejsme fašisti, tvrdí Sparťané. Řecký úkaz brojí proti migraci, Ukrajinu neřeší

  14:21
V nedělních řeckých volbách získali bezmála pět procent hlasů a 12 mandátů, úspěch krajně pravicových Sparťanů ale žádný průzkum dopředu neodhadoval. Jejich předseda Vasilis Stigkas tvrdí, že jeho hodnotami jsou vlast, rodina, náboženství a demokracie, fašismus odmítá. Hnutí však skrytě vede Ilias Kasidiaris, který je ve vězení kvůli členství v rozpuštěné neonacistické straně Zlatý úsvit.
Stánek krajně pravicové řecké strany Sparťané s fotografií jejího šéfa Iliase...

Stánek krajně pravicové řecké strany Sparťané s fotografií jejího šéfa Iliase Kasidiarise ve městě Kalamata (25. června 2023) | foto: Profimedia.cz

V předvolební kampani se Stigkas neukazoval v televizích, nedával rozhovory, neuspořádal ani jeden předvolební mítink. „V této zemi existuje paralelní stát, který sympatizuje s levicí a anarchisty,“ řekl novinářům. „Kdybychom svolali veřejné setkání, tak bychom museli čelit násilníkům. Ale my jsme mírumilovní,“ dodal. Tvrdil, že kampaň dělal jen na sociálních sítích TikTok a Twitter. Stigkas měl však po ruce další nástroj, který mu přinesl mnoho hlasů. Jedná se o Iliase Kasidiarise, který je podle tisku skutečným vůdcem Sparťanů.

Kasidiaris je ve vězení, v roce 2020 byl odsouzen za členství ve vedení rozpuštěné neonacistické strany Zlatý úsvit. V květnu nejvyšší soud zakázal kandidovat ve volbách Národní straně – Řekové, kterou Kasidiaris vedl. Součástí trestu, který si politik odpykává, je totiž také zákaz výkonu veřejných funkcí.

Řekové si zvolili parlament, Mitsotakisovi konzervativci volbám dominovali

Na otázku, co si o Kasidiarisovi myslí, Stigkas odpověděl, že je „nevinný, dokud se neprokáže opak, protože byl odsouzen jen v první instanci“. Domnívá se také, že Národní straně – Řekové mělo být povoleno kandidovat ve volbách, interpretuje El País.

Řecký investigativní novinář Dimitris Psarras se domnívá, že předseda Sparťanů nezastává neonacistickou ideologii, jako někteří někdejší lídři Zlatého úsvitu. Podle něj se jedná o „krajně pravicového oportunistu“, který nabídne své služby tomu, kdo nejvíce zaplatí.

Novinář připomíná, že Stigkas byl členem několika marginálních krajně pravicových stran a sám založil několik volebních projektů. Podle reportéra by ale bez Kasidiarise nebyl nikým. „(Stigkas) vlastně nemá ani stranu. Sparťané, to je jen on sám. Ostatní lidé na kandidátce byli členové Národní strany – Řekové,“ uvádí.

„Migranty do Řecka posílají Turci“

Předseda Sparťanů například tvrdí, že za migraci do Řecka může Turecko, které „posílá nelegální migranty, aby rozmělnilo řeckou identitu“. K válce na Ukrajině nemá jasný postoj, ale považuje ji za „negativní pro evropskou rodinu“.

Ohledně Evropské unie vyzývá k „jednotě evropských národů“ založené na solidaritě, kterou „ale Řecko nedostalo, ačkoliv je štítem před invazí migrantů z Asie a Afriky“. Odmítá, že by byl rasistou. Podle něj je tak označován každý, kdo kritizuje „masivní příchod nelegálních migrantů“. Vazby na Zlatý úsvit odmítá a údajně nikdy nenavštívil ani hlavní náměstí v aténské čtvrti Ajos Panteleimonas, kde se aktivity rozpuštěné strany soustředily.

Protiimigrační rétorika vyhrála volby. Řecko oddělí od Turecka ocelový plot

Na dobu, kdy ve čtvrti prosazoval, a to i násilím, svou vůli Zlatý úsvit, si dobře pamatuje sedmaosmdesátiletá Sofia. „Kasidiaris byl opravdu špatný, doufám, že se jeho přátelé nevrátí, když jsou teď znovu v parlamentu. To bychom museli před nimi znovu utéct,“ říká s úsměvem na tváři žena, která sedí před kostelem s kamarádkami.

Na stejném náměstí se snaží holí odhánět holuby osmasedmdesátiletý důchodce Jannis, který se označuje „za Řeka pravoslavného vyznání“. O Sparťanech před volbami neslyšel a svůj hlas dal ultrakonzervativní straně Niki. Na rozdíl od „židovských zednářů, kteří řídí svět“ ho návrat neonacistů do parlamentu neznepokojuje.

Nechali migranty utopit? Chování řecké pobřežní stráže promlouvá i do voleb

Na opačné straně náměstí však má obavy z přítomnosti neonacistů v parlamentu šestapadesátiletý bulharský imigrant Vasil Vasilev. Tento veterinární lékárník se obává, že se extrémisté vrátí do čtvrtě, aby „svými lžemi vymyli mladým mozek“.

Stigkas se snaží všemi způsoby setřást ze strany stín Zlatého úsvitu a nacismu. Název strany vysvětluje tím, že „v roce 480 před naším letopočtem byli Sparťané hlavními představiteli velké bitvy za vlast, náboženství, rodinu, demokracii a svobodu“.

Jedná se o bitvu u Thermopyl proti perské říši (Řekové pod vedením sparťanského krále Léonida I. tehdy boj prohráli). Jen pár týdnu poté občané Atén v námořní bitvě u Salamíny ukázali, že efektivnější bylo pro porážku perského císaře Xerxa I. uspořádání jejich města. A tím byla demokracie, dodává El País.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...