Na řeckou policii dopadly slzné granáty. Útočily turecké drony, píší média

  • 951
Řecká policie zabránila v posledních 24 hodinách 2 867 migrantům v pokusu přejít ilegálně hranici z Turecka do Řecka. Za stejný den řecká policie také zatkla kvůli ilegálnímu přechodu hranice osm lidí, z toho sedm Afghánců a jednoho Syřana. Na hranici se ráno opět vyhrotila situace, když z turecké strany létaly na řeckou slzné granáty.

Podle čtvrtečních údajů řečtí policisté a vojáci zastavili od minulého víkendu na hranicích s Tureckem téměř 35 000 migrantů a od soboty zadržely 252 lidí , které ilegálně překročily hranici. Většinou šlo o Afghánce.

Přesné počty migrantů u řecké hranice na tureckém území nejsou známy. Ankara počty možná záměrně nadsazuje. V pátek turecký ministr vnitra Süleyman Soylu na Twitteru oznámil, že k pátku „odešlo z tureckého území do Řecka 142 175 migrantů“.

Tisíce migrantů z Turecka začaly k řeckým hranicím mířit od konce minulého týdne v domnění, že hranice do EU je otevřená, jak oznámily turecké úřady. Ty také od té doby uvádějí každý den vysoká čísla s počty migrantů, kteří podle nich „z Turecka odešli do Řecka“.

„Nejzranitelnější částí hranice není sever, ale jih,“ řekl v pátek mluvčí řecké vlády Stelios Petsas. Dodal, že právě proto zvažuje vládá rozšíření hraničního plotu, který chrání hranici už několik let. Z velké části je tam přirozenou hranicí mezi Řeckem a Tureckem řeka Evros.

Petsas také znovu obvinil Ankaru, že místo, aby bránila pašerákům migrantů, tak se „sama stává překupníkem jak s migranty, tak s falešnými zprávami“. Řecká vláda už v předchozích dnech opakovaně obvinila Ankaru z organizovaného „masového útoku“ na hranice.

„Máme jasné důkazy o tom, že pohyb těchto lidí (k hranicím) byl zorganizován Tureckem,“ řekl v pátek řecký ministr zahraničí Nikos Dendias před schůzku ministrů zahraničí EU v chorvatském Záhřebu.

Útok slznými granáty údajně koordinovala turecká policie

Řecko-turecká hranice u přechodu Kastanies se v pátek ráno opět zahalila do dýmu ze slzných granátů, podle řecké televize Skai mířily z turecké strany hranice na řecké policisty. 

Podle zpravodaje serveru Greek Reporter zřejmě útok slznými granáty koordinovala turecká policie a využila při tom drony. Podle něj také turecké bezpečnostní síly rozdávaly migrantům nůžky na prostříhání děr v plotu. Podobné informace přinesla v předchozích dnech i jiná zahraniční média.

Turci pošlou k hranicím Řecka speciální síly, zamezí vracení migrantů

Řecko posílilo už v pátek ochranu svých hranic, které jsou zároveň vnějšími hranicemi EU. Ve čtvrtek Turecko oznámilo, že k hranici posílá tisícovku elitních policistů, aby zabránilo návratu migrantů zpět do tureckého vnitrozemí.

Kvůli větší migrační vlně posledních dnů posílilo Řecko ochranu také u svých ostrovů v Egejském moři. Deník Kathimerini v pátek  napsal, že řecké námořnictvo vydalo zákaz vstupu lodím do teritoriálních vod u ostrovů Lesbos, Chios a Samos, aby „zabránilo ilegálním přechodům hranic“.

Řekové se více obávají migrantů než koronaviru

Podle průzkumu veřejného mínění, o němž v pátek informoval deník Kathimerini, mají Řekové větší obavy z vývoje na hranici s Tureckem než z toho, že se nakazí novým koronavirem šířícím se od prosince z Číny.

V průzkumu společnosti Pulse pro řeckou televizi Skai odpovědělo 83 procent dotazovaných, že se obává vývoje na řecko-turecké hranici. Obavy z nového koronaviru vyjádřilo v průzkumu 42 procent dotazovaných, u starších lidí nad 60 let tak učinilo 54 procent. 

Řecké ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo 14 nových případů nákazy, čímž se celkový počet infikovaných v zemi zvýšil na 45. Jedenáct z nich je ze skupiny 53 lidí, která se nedávno vrátila z Izraele a Egypta. Kvůli obavám ze šíření nákazy tento týden místní úřady ve třech provincích na západě Řecka uzavřely školy a zakázaly velká veřejná shromáždění.

Srbsko nasadí k ochraně hranic před ilegální migrací i armádu

Srbský ministr  obrany Aleksandar Vulin dal v pátek najevo, že Srbsko je v případě nutnosti připravené chránit své hranice před masovou ilegální migrací i s pomocí armády.

„Pokud prezident a vrchní velitel srbské armády Aleksandar Vučić usoudí, že je potřebné více zabezpečit hranici nebo zabránit jakémukoli pohybu“, armáda je k tomu připravená, prohlásil Vulin.

Srbská armáda bude ve spolupráci s ministerstvem vnitra a se všemi dalšími bezpečnostními silami plně připravená a odhodlaná ochránit naši hranici, naše území a nedovolí pohyb jediného migranta,“ zdůraznil Vulin. Hlídky na hranicích s Tureckem posílilo i Bulharsko a do ochrany zapojilo i vojáky. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video