Řecká policie zasáhla slzným plynem proti demonstrantům v Aténách

  • 98
Řecká policie použila slzný plyn a ohlušující granáty proti demonstrantům, kteří se pokusili proniknout k budově parlamentu v metropoli Aténách. V zemi se stávkuje a demonstruje proti přijetí dalšího balíku úsporných opatření. Reformy parlament přijal v pondělí večer.

Nejprve poklidná manifestace na Ústavním náměstí před parlamentem přerostla s příchodem tmy ve střety s pořádkovými silami. Skupinky anarchistů a stoupenců krajní levice začaly házet na policejní těžkooděnce plechovky s červenou barvou a zápalné lahve.

Podle serveru Iefimerida se demonstranti třikrát pokusili prorazit kordón policistů a proniknout k budově. Příslušníci pořádkových sil je ale nakonec zahnali. Zatím nejsou zprávy o případných zraněných.

Jedním z opatření, proti kterému se demonstranti staví, je omezení práva na stávku. Přerušení výkonu práce jako forma protestu by měla být napříště možná, jen pokud bude s takovým krokem souhlasit více než polovina členů odborů. Dosud stačil souhlas 20 procent odborářů a v některých případech jen rozhodnutí předsednictva.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc. Třetí záchranný balíček ve výši 86 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu korun) má vypršet letos v srpnu, po tomto datu by si Řecko mělo začít opět půjčovat samo na finančních trzích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video