Řecká policie

Řecká policie | foto: Profimedia.cz

Na Kosu zmizela mladá Polka. Podezřívají Bangladéšana, našlo se tělo

  • 180
Na řeckém ostrově Kos minulý týden zmizela polská brigádnice Anastazja Rubińska. Sedmadvacetiletou ženu začal pohřešovat její přítel. Policie už z únosu obvinila dvaatřicetiletého muže. Při pátrání pak objevila tělo polonahé ženy. Zatím není jisté, že jde skutečně o mladou Polku. Polský premiér prohlásil, že bude Řecko žádat o vydání podezřelého do Polska.

Sedmadvacetiletou brigádnici z Vratislavi viděli naposledy 12. června nedaleko města Marmari na severu řeckého ostrova. Pracovala v jednom z tamních hotelů jako pokojská. Podle médií měla volno a s přáteli se vydala na večírek.

V podroušeném stavu pak volala svému příteli, aby pro ni přijel. Ten dorazil na smluvené místo, svou partnerku však nenašel. Na policii proto nahlásil, že zmizela. A rozběhlo se pátrání, při němž policie zadržela dvaatřicetiletého Bangladéšana, který bydlí v nedalekém domě.

Podezřelý přiznal, že měl s Anastazjou sex. Tvrdil však, že vše proběhlo dobrovolně. V tu dobu ještě policie neměla tělo, a vyšetřovala tak pouhé zmizení. Muže, který měl na těle stopy po zápasu, obvinila z únosu.

Domněnku, že je Polka mrtvá, posílil následný nález těla. Polonahou mladou ženu někdo zabalil do prostěradla a pohodil do trávy asi kilometr od domu podezřelého. Oběť byla ukrytá pod hromadou větví a podle policie ji vrah zřejmě uškrtil. Dva dobrovolníci ji našli v prohledávané oblasti v neděli večer.

V pondělí ráno ještě nebylo jisté, zda je mrtvou skutečně Anastazja. Během dne by na Rhodosu měli provést pitvu.

Polský generální prokurátor Zbigniew Ziobro už nicméně nařídil vyšetřování smrti polské občanky v Řecku s tím, že bude po řecké policii žádat předání důkazů. Polské požadavky v pondělí odpoledne ještě dál posunul polský premiér Mateusz Morawiecki.

„Jsem šokován brutální vraždou sedmadvacetileté Anastazje. Pachatel musí čelit velmi tvrdým následkům. Proto budeme Řecko žádat o vydání podezřelého tak, aby stanul před polským soudem a dostal nejvyšší možný trest,“ napsal na Twitteru, aniž upřesnil, jak by mělo vydání Bangladéšana, který byl zadržen v Řecku, do Polska proběhnout.

V domě zadrženého muže už také našli ženino DNA, její blond vlasy i zakrvácenou košili. Ve vedlejším domě pak objevili její telefon bez SIM karty. A podle polského portálu Fakt už si podezřelý koupil letenku do Itálie. Policii řekl, že chtěl navštívit svou těhotnou sestru. Rodina však o jeho plánu údajně neměla ani tušení a podle záběrů z kamer údajně jednal v panice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: policie, Řecko, Polsko

Video