Řecko zasáhl vzácný středomořský hurikán. Vláda vyhlásila stav pohotovosti

  • 4
Záplavy, přerušení námořní dopravy a dodávek elektrického proudu si vyžádal středomořský hurikán Janos, který v pátek zasáhl řecké Jónské ostrovy. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na řeckou civilní ochranu. Živel s sebou přinesl husté lijáky a vichr dosahující v poryvech 117 kilometrů za hodinu.

Řecká vláda ve čtvrtek vyhlásila v osmi regionech na západě Řecka stav pohotovosti kvůli blížící se subtropické bouři, kterou meteorologové označují za takzvaný medikán (tedy středomořský hurikán).

„Očekáváme, že hurikán Janos bude ovlivňovat západ Řecka se stejnou intenzitou ještě dalších šest až devět hodin a pak zamíří k jihu,“ uvedla v pátek dopoledne prefektka Jónských ostrovů Rodi Kratsová-Tsagaropuluová. 

„Všude teď tady padají stromy,“ upozornila. Podle ní však zatím na ostrovech, mezi něž patří například Kefalonia, Ithaka či Zakynthos, neevidují žádné oběti.

Dva lety společnosti Ryanair, které měly přistát na ostrově Kefalonia, museli přesměrovat do Atén a námořní spoje s ostrovem jsou přerušené. Ostrovy Ithaka a Zakynthos postihly výpadky dodávek elektřiny a některé silnice zůstaly neprůjezdné.

V menším rozsahu nepříznivé počasí zasáhlo i ostrovy Korfu a Lefkada. V pozdějších pátečních hodinách se hurikán očekává na Peloponéském poloostrově.

Medikány se vyskytují ve Středomoří poměrně vzácně, a to zejména v období od října do března. Například v roce 2018 způsobil medikán Zorba v Řecku rozsáhlé škody.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video