Policisté stojí u poničené sochy Malé mořské víly v Kodani. (2. července 2020)

Policisté stojí u poničené sochy Malé mořské víly v Kodani. (2. července 2020) | foto: AP

Vandalové zaútočili i na sochu mořské víly v Kodani. Nikdo netuší proč

  • 341
Dalším cílem vandalů se stala proslulá socha Malé mořské víly v dánské Kodani. Sprejeři tentokrát nastříkali na její kamenný podstavec nápis „racist fish“ (rasistická ryba). Důvody jsou neznámé, ale čin možná může souviset s obsazením černošky do role připravovaného filmového remaku slavné pohádky Hanse Christiana Andersena.

Více než sto let starou sochu navrženou Edvardem Eriksenem navštěvují tisíce turistů ročně. Sochař Malou mořskou vílu vytvořil jako poctu slavné pohádce Hanse Christiana Andersena o mytické dceři mořských králů, která se zamiluje do prince a touží stát se člověkem.

Aktivisté nabarvili Malou mořskou vílu, vadí jim brutální lov velryb

A právě remake této pohádky mohl být pro sochu devastující. V loňském roce byla do nového filmového zpracování vybrána herečka Halle Baileyová. Casting Afroameričanky do hlavní role pohádky vzbudil před časem na sociálních sítích mnoho reakcí.

„Pro mě je těžké pochopit, co konkrétně je v pohádce Malá mořská víla rasistického,“ říká odbornice z centra H. Ch. Andersena v Kodani. 

Policie incident vyšetřuje. „Považujeme to za vandalismus a zahájili jsme vyšetřování,“ uvedl mluvčí kodaňské policie. Sochy historických osobností v mnoha zemích světa se dostaly na mušku aktivistů protestujících proti rasismu po smrti Afroameričana George Floyda.

Socha Malé mořské víly stojící na kodaňském nábřeží je cílem vandalských útoků poměrně často. Bronzová víla byla mnohokrát poškozena, svržena, zbavena hlavy nebo ruky. Rovněž byla zahalena do muslimské burky na protest proti žádosti Turecka o členství v Evropské unii. Socha byla i potřísněna červenou barvou při protestech proti lovu velryb.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video