Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov | foto: AP

Pro přenašeče koronaviru chtěl smrt. Teď se Kadyrov sám nakazil, píší média

  • 107
Jeden z nejvlivnějších politiků v současném Rusku Ramzan Kadyrov, který stojí v čele autonomního Čečenska na neklidném severním Kavkaze, byl letecky přepraven do Moskvy a hospitalizován s podezřením na koronavirus. Oznámila to ve čtvrtek ruská média s odvoláním na neoficiální zdroje, čečenské úřady se zdržely vyjádření.

Kadyrov se v době koronavirové krize k onemocnění opakovaně vyjadřoval. Obyvatele nejprve nabádal, aby se zbytečně nestrachovali a raději posílili svou imunitu pitím vody s citronem a jedením většího množství česneku. Tato kombinace jim měla podle Kadyrova zajistit „pročištění krve v těle“.

Za přenos nákazy smrt, razí Kadyrov. Dříve doporučoval vodu s citronem

Koncem března zase čečenský vůdce otočil a lidi vyzval, aby brali hrozbu infekce vážně a dodržovali zákaz pohybu. Dokonce navrhoval radikální trest pro ty, kdo karanténu poruší a nakazí ostatní. „Podle mého názoru by měl být zabit každý, kdo nakazí svou rodinu, své sestry, bratry nebo sousedy,“ prohlásil podle listu The Moscow Times Kadyrov.

Rusko je z hlediska počtu nakažených druhou nejpostiženější zemí na světě po Spojených státech. Nemoc covid-19 navíc podle prezidenta Vladimira Putina zasáhla už šest představitelů vlády. Nedávno se zotavil ruský premiér Michail Mišustin po třítýdenní léčbě. Hospitalizován byl i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Oficiální počet pacientů s koronavirem, kteří zemřeli, v Rusku překročil hranici 3 000. Celkem jich je 3 099 poté, co za poslední den komplikacím provázejícím covid-19 podlehlo 127 lidí, informují ve čtvrtek tamní úřady. Nově se nakazilo 8 849 lidí, což je o 85 více než o den dříve.

Celkem testy nákazu v Rusku prokázaly u 317 554 lidí, což je po USA druhý nejvyšší počet na světě. Asi 92 680 infikovaných se uzdravilo. Testy na koronavirus v Rusku, které má asi 145,9 milionu obyvatel, podstoupilo 7,8 milionu lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video