Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruský premiér se nakazil koronavirem, zastoupí ho vicepremiér Belousov

  15:02aktualizováno  20:41
Předseda ruské vlády Michail Mišustin ve čtvrtek oznámil, že se nakazil koronavirem. Informuje o tom agentura TASS. Po dobu nemoci ho ve funkci zastoupí vicepremiér Andrej Belousov, prezident Putin s tím již souhlasil. Počet případů koronaviru v zemi již přesáhl sto tisíc.

Ruský premiér Michail Mišustin na protikoronavirovém zasedání. (6. dubna 2020) | foto: AP

„Právě se ukázalo, že testy na koronavirus, které jsem podstoupil, byly pozitivní,“ řekl podle agentury premiér během videohovoru s Putinem. Dodal, že vláda bude normálně fungovat dál a že ve všech důležitých otázkách bude dál aktivní prostřednictvím telefonu a videospojení.

V této souvislosti také Putinovi navrhl, aby funkci šéfa vlády dočasně převzal vicepremiér Belousov. Tisková služba Kremlu nedlouho poté oznámila, že prezident už podepsal dekret, jímž výkonem funkce Belousova pověřil.

Koronavirus ve světě

Buddhističtí mniši v rouškách oslavují Buddhovy narozeniny na náměstí...
94letá žena se připravuje na odebrání vzorku lékaři z ekvádorského...
Dobrovolná skupina v kostýmech Star Wars baví obyvatele Malabonu na Filipínách....

Koronaviru v Rusku podlehlo už 1 073 lidí, naopak 11 619 lidí se z nemoci covid-19 vyléčilo. Za posledních 24 hodin tamní úřady zaznamenaly rekordních 7 099 nových infekcí. Postiženo je všech 85 regionů nejrozlehlejší země světa. Nejhorší je situace v Moskvě, kde se nyní potvrdilo 3093 nových případů.  Rusko v počtu infikovaných nyní nachází na osmé příčce ve světě.

Prezident Vladimir Putin kvůli pandemii prodloužil období pracovního klidu do 11. května, od dalšího dne bude následovat postupné uvolňování platných omezení. Vše ale bude záviset na ukázněnosti lidí během květnových svátků. Úřady Rusům doporučují „nerozšiřovat okruh přátel“ a zdržet se alkoholu. 

Prvních patnáct případů koronaviru ve čtvrtek potvrdil středoasijský Tádžikistán. Pět případů v této postsovětské zemi bylo podle tamního ministerstva zdravotnictví zjištěno v hlavním městě Dušanbe, deset dalších v oblasti u hranic s Uzbekistánem a Kyrgyzstánem.

Operativní štáb Tádžikistánu rozhodl o povinném nošení roušek na obličeji. Základním školám a školkám začaly v pondělí prázdniny. V republice se také dezinfikují ulice, parky, veřejné sály. Společenské a sportovní akce jsou v Tádžikistánu zakázány, mešity, kina a divadla jsou zavřená.

Španělsko má nejméně obětí za skoro šest týdnů

Ve Španělsku za poslední den zemřelo 268 lidí nakažených koronavirem, což je nejnižší počet za skoro šest týdnů. Celková bilance mrtvých se tak ke čtvrtku zvýšila na 24 543. Koronavirem v zemi doposud nakazilo 213 435 lidí.

Ve Španělsku už více než měsíc platí přísná karanténní opatření, kvůli nimž se ekonomický a společenský život v této zemi, která patří k nejvíce zasaženým na světě, prakticky zastavil. Vláda v úterý oznámila, že od příštího pondělka začne s postupným uvolňováním omezení. 

Rusko má strach o svá střežená jaderná města, pronikl do nich koronavirus

Podle nových předběžných údajů se španělská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí kvůli dopadům krize vyvolané koronavirem propadla o 5,2 procenta, což je největší pokles od roku 1970 a více než předpokládali analytici. Ti předpověděli hospodářský pokles o 4,4 procenta oproti předchozímu čtvrtletí.

Francie za poslední den zaznamenala 289 úmrtí spojených s covidem-19, což je druhý nejnižší denní počet od 25. března. V zemi rovněž již přes dva týdny ubývá lidí, kteří se z nákazy koronavirem léčí v nemocnicích i na jednotkách intenzivní péče.

Země ve svých statistikách uvádí počty zemřelých v nemocnicích i v domovech s pečovatelskou službou. Z celkem 91 600 hospitalizovaných pacientů od začátku epidemie ve Francii jich zemřelo 15 244, v sociálně- zdravotnických zařízeních nákaze podlehlo 9 132 osob. Celkový počet obětí tak v zemi činí 24 376.

Vláda plánuje vzhledem ke polevování epidemie uvolňovat přísná ochranná opatření. Za tímto účelem úřady zveřejnily mapu, v níž jsou rozlišeny všechny departmenty podle barev. Převážná část západu země je vybarvena zeleně, což značí, že je tam dostatek kapacit v nemocnicích a nákaza se tam nešíří příliš rychle. V těchto místech se budou restrikce uvolňovat od 11. května podle již oznámeného plánu. Naopak v červeně označených departmentech, což je v podstatě celý severovýchod země, je epidemiologická situace horší a omezení pohybu a ekonomického života tam budou nadále přísnější.

Ve Spojených státech zemřelo za posledních 24 hodin více než 2 500 lidí s covidem-19. Koronaviru v zemi podlehlo už 61 tisíc lidí. USA jsou zdaleka nejvíce postiženou zemí. Nákaza se tu prokázala už u více než milionu lidí. 

Situace v zemi se blíží k bodu, kdy bude horší než kterákoli chřipková sezóna od roku 1967. Nejhorší chřipková sezóna v posledních letech byla ta z přelomu let 2017 a 2018, kdy podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí zemřelo přes 61 tisíc lidí. Horší byly už jen bilance v letech 1967 (100 tisíc mrtvých), 1957 (116 tisíc) a roku 1918, kdy španělská chřipka zabila v USA 675 tisíc lidí.

Brazílie má rekordně nových případů

Brazílie ve středu zaregistrovala rekordních 6 276 nových případů, čímž počet potvrzených infekcí v zemi vzrostl na 79 685. Počet lidí, kteří s koronavirem zemřeli, přesáhl hranici 5 500. Denní nárůst nakažených v Brazílii, která má 210 milionů obyvatel, patří v současné době k největším na světě. 

Experti navíc varují, že reálná čísla jsou mnohem vyšší, protože Brazílie provádí  jen velmi málo testů. Brazílie je nejhůře postiženým státem Latinské Ameriky. Brazilský prezident Jair Bolsonaro pandemii dál zlehčuje, nemoc označuje za „chřipečku“ a tvrdí, že klíčové je zachovat chod ekonomiky.

Ukrajinští zdravotníci podléhají koronaviru. Tvoří již pětinu infikovaných

K nejhůře postiženým brazilským městům patří Manaus v Amazonii. V hlavním městě brazilského státu Amazonas nyní pohřbívají mrtvé po pěti do hromadných hrobů. 

Brzy se ve městě nebude dostávat rakví. Zatímco běžně bývá v Manausu uloženo k odpočinku 30 zemřelých denně, v sobotu to bylo 98 a v neděli dokonce 140.

Podobné problémy jako Manaus začínají pociťovat i další brazilská města. V Riu de Janeiru hřbitovy uspíšily konstrukci nadzemních hrobek, aby byly schopné zvládnout množství zemřelých.

4. dubna 2020

Strach je horší než koronavirus, zní z Íránu

Ukrajina má nyní 10 406 potvrzených případů koronaviru, v souvislosti s ním zemřelo zatím 261 lidí. V zemi s přibližně 42 miliony obyvatel se z koronaviru uzdravilo 1 238 pacientů. Mezi nemocnými je 717 dětí a 2 063 zdravotníků.

Ukrajinská vláda, která prodloužila protinákazová opatření do 11. května, očekává vrchol pandemie v zemi počátkem příštího měsíce.

„Malá Čína“ v Toskánsku nákazu zvládá lépe než jiné oblasti Itálie

V Íránu zemřelo za posledních 24 hodin dalších 71 lidí, čímž bilance mrtvých v zemi vystoupila na 6 028. Nákaza virem se dosud v jedné z nejhůře zasažených zemí Blízkého východu potvrdila u 94 640 lidí.

Země díky klesajícímu trendu šíření nákazy částečně obnovila hospodářské aktivity. Lidé se mohli vrátit do obchodů, na tržiště nebo do parků. Dále má však platit zákaz shromažďování, což se dotkne věřících o muslimském postním měsíci ramadánu, který začal před týdnem.

Úřady ve čtvrtek ohlásily, že v hlavním městě Teheránu se od soboty bude moci v prostředcích hromadné dopravy cestovat výhradně s rouškou. Týkat se to bude metra i autobusů, oznámila íránská agentura IRNA. Lidé bez roušky nebudou do prostor metra vůbec vpuštěni a nebudou moci nastoupit do autobusů.

V úterý se íránský prezident Hasan Rúhání nechal slyšet, že přílišný strach je horší než koronavirus. „Přílišný strach, přílišná úzkost, přílišné starosti jsou horší než tento koronavirus samotný a tento virus opravdu dokáže zničit lidem životy a připravit je o klid,“ uvedl prezident. 

Thajsko otevře obchody a restaurace

V Thajsku se v neděli znovu otevřou malé obchody, pouliční stánky, restaurace mimo nákupní centra, kadeřnictví, venkovní sportoviště a parky. V platnosti až do konce května naopak zůstane noční zákaz vycházení a zákaz prodeje alkoholu. Ve čtvrtek to oznámila thajská vláda. 

Thajsko ve čtvrtek ohlásilo sedm nových případů infekce, nikdo další na komplikace s covidem-19 nezemřel. Od lednového propuknutí epidemie se koronavirem nakazilo v zemi 2 954 lidí a 54 infikovaných zemřelo. Denní přírůstky nakažených jsou už čtvrtým dnem v řadě pouze jednociferné.

Thajská vláda tento týden prodloužila stav nouze až do konce května a do té doby bude platit také řada dříve přijatých opatření, jejichž cílem je zabránit šíření koronaviru. Zakázány tak budou nadále lety ze zahraničí, uzavřená zůstanou obchodní centra, kina, posilovny a další vnitřní sportovní zařízení.

Japonsku se proti nemoci nedaří

Zastavit šíření koronaviru se zatím nedaří v Japonsku, které od začátku epidemie registruje více než 14 tisíc potvrzených případů a 436 úmrtí. Nejvíce infekcí bylo zaznamenáno v metropoli Tokiu, a sice přes čtyři tisíce. 

Remdesivir zabírá po pěti dnech, Gilead oznámil pozitivní testy léku

Podle japonských médií se vláda chystá prodloužit stav nouze, vyhlášený původně do 6. května, o další měsíc. Rozhodnout by o tom měla v pátek. 

Nouzový stav umožňuje guvernérům žádat po občanech, aby nevycházeli ze svých domovů a nesdružovali se. Na rozdíl od jiných zemí ale nemohou úřady tato opatření nařídit a jejich porušování trestat například pokutami.

Japonsko je kritizováno, že uskutečňuje jen malé množství testů na přítomnost koronaviru u obyvatel. Na tisíc lidí Japonsko provádí 1,3 testu, zatímco Jižní Korea 12 testů a Spojené státy 18, píše agentura Reuters.

V afrických státech se nákaza potvrdila u 37 400 lidí

V západoafrické Ghaně se počet nakažených koronavirem za minulé dny zvýšil o 24 procent a překročil 2 000. Prezident Nana Akufo-Addo tam před deseti dny zrušil uzávěru v hlavním městě Akkře a třímilionovém Kumasi. V celé Africe se podle agentury AP nákaza potvrdila u 37 400 lidí v 53 z 54 afrických států. Jediné Lesotho, které je domovem dvou milionů lidí, žádného nakaženého nehlásí.

Zdravotnické úřady v Ghaně, která má přes 27 milionů obyvatel, dnes ohlásily nových 403 infikovaných, dosud tam zemřelo 17 lidí.

JAR poslala za lidmi po celé zemi tisíce zdravotníků, strategie slaví úspěch

Podle AP vývoj v Ghaně sleduje mnoho vlád afrických států, které rovněž plánují uvolnit omezení a obnovit ekonomické aktivity. Nigérie chce v pondělí zrušit karanténní opatření v hlavním městě Abuja i v Lagosu, v němž žije 21 milionů lidí.

Podle afrického střediska pro kontrolu nemocí na kontinentě s covidem-19 zemřelo 1 598 pacientů. Nejpostiženější zemí co do infikovaných je Jihoafrická republika s 5 350 nakažených a 103 mrtvých. Nejvíc mrtvých v Africe, tedy 450, má Alžírsko.

Někteří politici se domnívají, že Ghana opatření uvolnila příliš brzy. Akufo-Addo ale řekl, že se od počátku přísně dohledávaly kontakty nakažených. Uzávěru nechal zrušit 20. dubna s tím, že se opatření mohou změnit podle situace.

Mnoho Ghaňanů uvolnění uvítalo, protože to podle nich zvýší důvěru zákazníků a předejde propouštění. Další ale tvrdí, že strach z nákazy trvá. Až 89 procent všech případů připadá na Akkru. Adwoa Nyarkuová si tam před epidemií vydělávala úklidem v přepočtu 2 500 korun týdně. Teď, déle než týden po uvolnění, do práce stále nechodí. „Lidé, u nichž jsem pracovala, nechtějí, abych k nim chodila. Chtějí zůstat v bezpečí a já to chápu, ale nemám jídlo pro sebe ani pro děti,“ řekla.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...