(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Zakažme migrantům noční vycházení, navrhují v Rakousku po vraždě dívky

  • 707
Vražda šestnáctileté dívky Afgháncem vedla v Rakousku i k návrhu na zákaz nočního vycházení pro migranty. Požaduje jej vládní Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která drží i křeslo ministra vnitra. Zadržený 17letý Afghánec tvrdí, že jeho přítelkyně zemřela kvůli nehodě.

Tragédie se odehrála v noci 9. prosince v hornorakouském městě Steyr. Neidentifikovaný Afghánec byl s nejmenovanou dívkou v jejím pokoji. Když se kolem 23:00 chtěli dovnitř dostat matka a sestra oběti, dveře byly zabarikádované skříní. Poté, co se do místnosti probili, našli členku své rodiny mrtvou. A také nůž a otevřené okno, kterým Afghánec utekl, napsal deník Die Presse

Pitva odhalila, že dívka zahynula na bodnutí do plic. Afghánec je nyní ve vazbě. Sám se 11. prosince udal policii ve Vídni, při výslechu však vypověděl, že neměl v úmyslu zabít a přítelkyně prý zemřela v důsledku neupřesněné neš’tastné náhody. 

Po osmé večer zůstanou migranti doma

Někteří členové FPÖ v reakci na událost vznesli požadavek, aby se migrantům zakázalo vycházení po osmé hodině večer. Návrh podpořil i předseda stranického klubu Johann Gudenus. „Vyzývám, abychom přemýšleli o zákazu vycházení, o opatřeních, jak by se dal realizovat,“ prohlásil podle serveru oe24.at

Gudenus nicméně dodal, že k prosazení požadavku je třeba širší politická shoda. FPÖ označuje většina politologů za pravicově populistickou stranu. Na celostátní úrovni vládne spolu s lidovci, k nimž patří i kancléř Sebastian Kurz. Ten sice vůči migrantům zastává poměrně tvrdý přístup, není však jasné, zda by souhlasil s plošným zákazem vycházení a jeho vynucováním. 

Gudenus řekl, že vražda ve Steyru se řadí k mnoha dalším násilným trestným činům migrantů, které již nelze označovat za izolované případy. 

Gudenus je bývalý vídeňský místostarosta. V srpnu 2016 požadoval zákaz vstupu do Rakouska pro tureckého prezidenta, ministra zahraničí a ministra pro evropské záležitosti. Reagoval tak na roztržku mezi Vídní a Ankarou. Tehdejší rakouský kancléř Christian Kern vyzval k ukončení jednání o přistoupení Turecka k Evropské unii. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu pak označil Rakousko za „metropoli radikálního rasismu“. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video