Kdo odmítá migranty, měl by přijít o dotace z EU, zní z Rakouska

  14:15
Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová je pro zvýšení tlaku na země Evropské unie, které nesouhlasí se spravedlivým rozdělením uprchlíků. Omezila by jim i finanční pomoc. Kritizovala také výstavbu plotu na hranici Maďarska a Srbska.

Uprchlíci v Srbsku (31. srpna 2015) | foto: AP

„Tady je potřeba odpovědnosti všech 28 členských států,“ zdůraznila ministryně. Podle ní je třeba uvažovat o tom, zda neomezit finanční prostředky pro tyto nesolidární země. Jednou z možností je „redukovat požadavky, pokud není solidární odpovědnost“, řekla.

„Vysoký počet migrantů staví EU před existenční výzvu,“ uvedla dále Miklová-Leitnerová. „Buď Evropa na problému s uprchlíky ztroskotá, nebo z něj unie vyjde posílená - zejména díky spravedlivému rozdělení uprchlíků,“ dodala.

Valls o situaci v Calais

Francouzský premiér Manuel Valls se vyslovil pro rozhodnější postup Evropské unie proti pašování lidí. O potřebě důraznějšího boje s touto kriminální aktivitou hovořil při návštěvě severofrancouzského Calais, v jehož okolí jsou tisíce migrantů doufajících, že se na lodi nebo tunelem pod Lamanšským průlivem dostanou do Británie.

"Ilegální migraci nelze zaměňovat s právem na azyl," zdůraznil Valls. Evropa se snaží vytvořit smysluplné způsoby pro přijetí (utečenců) a pro humanitární řešení. Na druhé straně se ale pašeráci lidí a ilegální migranti musejí setkat s rozhodnou reakcí," dodal.

Kriticky se přitom vyjádřila ke stavění plotů, jak to učinilo Maďarsko na hranicích se Srbskem ve snaze zastavit vlnu migrantů. „Spoléhat se na to, že nějaký plot uprchlíky odradí, je iluze,“ prohlásila (více o stavbě plotu zde).

Podle nejmenovaného představitele EU není příliš jasné, jak přesně si rakouská ministryně věc představuje a žádný formální návrh není na stole. „Komise je otevřena všem konstruktivním nápadům, které přispějí k větší solidaritě na evropské úrovni a pobídnou členské země k tomu, aby přijaly větší množství uprchlíků,“ poznamenal tento unijní činitel.

Rakousko patří k zemím nejvíce postiženým migrační krizí. Tamní úřady proto zahájily přísnější kontroly vozidel, v nichž by mohli být do země pašováni další běženci (více zde). O tomto opatření úřady informovaly v neděli odpoledne a Miklová-Leitnerová na pondělní tiskové konferenci sdělila, že se díky tomuto opatření už podařilo objevit na 200 migrantů a zadržet pět osob zapojených do pašování lidí.

Merkelová odsoudila útoky na uprchlíky

Německá kancléřka Angela Merkelová odsoudila útoky na běžence v Německu a vyzvala policii a soudy, aby pachatele takových činů tvrdě postihovaly. Zároveň ale vyjádřila přesvědčení, že většina Němců je k uprchlíkům vstřícná a chce jim pomáhat. Kancléřka nicméně na tiskové konferenci v Berlíně upozornila, že problém běženců bude Německo zaměstnávat ještě dlouho. Podle ní se do řešení situace musejí zapojit všechny země Evropské unie.

Uprchlická krize

„Využijeme všechny prostředky právního státu proti těm, kdo napadají uprchlíky, zapalují ubytovny pro ně. Nebudeme tolerovat, že někdo zpochybňuje lidskou důstojnost druhých,“ řekla Merkelová.

Organizátoři protestů proti běžencům podle Merkelové jen šíří předsudky a nepodložené domněnky a nemají žádnou osobní zkušenost s uprchlíky. Kancléřka proto vyzvala veřejnost, aby se k takovým demonstracím nepřipojovala, a nedávala tak legitimitu postojům, které zastávají pořadatelé těchto akcí.

Podle kancléřky je ale naprostá většina Němců k běžencům vstřícná. „Jsem hrdá na to, jak mnozí Němci reagují na příchod uprchlíků. Počet těch, kteří jim pomáhají, mnohonásobně přesahuje počet xenofobních lidí, kteří se snaží štvát proti nim,“ řekla Merkelová.

Německo je podle Merkelové už dlouho zemí, která přitahuje přistěhovalce. „Svět vidí Německo jako zemi naděje, zemi šancí, a tak tomu skutečně vždy nebylo,“ řekla kancléřka.

Současnou uprchlickou vlnu, během níž by letos mělo do Německa dorazit až 800 000 žadatelů o azyl, vnímá Merkelová jako velkou výzvu. „Nebude to záležitost dní nebo měsíců, potrvá to dlouhou dobu,“ upozornila. Podle ní musejí úřady najít pracovní perspektivy pro uprchlíky, zajistit jim dlouhodobé ubytování a poskytnout jejich dětem vzdělání.

Společné řešení EU

Německá kancléřka zároveň apelovala na společné evropské řešení situace s uprchlíky. „Není možné, aby někdo říkal, že to není jeho starost. My všichni jsme Evropa, musíme postupovat společně,“ řekla. „Státy se musejí podělit o odpovědnost za uprchlíky, kteří zde žádají o azyl,“ uvedla.

Podle Merkelové zavazuje osmadvacítku k pomoci běžencům i to, že ve světě patří k nejvýraznějším zastáncům univerzálních lidských práv. „Pokud Evropa v otázce uprchlíků selže, zanikne spojení Evropské unie s těmito univerzálními právy,“ řekla kancléřka.

Merkelová také kritizovala nedávné vyjádření slovenských představitelů, kteří vyjádřili ochotu pomáhat křesťanským uprchlíkům, ale odmítali přijímání muslimů. „Není možné říkat ‚nechceme muslimy, my jsme křesťanská země‘. A mohu vás ujistit, že mám stejně tak málo pochopení pro podobné výroky ve své vlastní zemi,“ řekla kancléřka (více o přijímání uprchlíků na Slovensku zde).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Palestincům v Gaze bezprostředně hrozí hladomor, bijí na poplach OSN i USA

19. března 2024  11:04

Akutní nedostatek jídla v palestinském Pásmu Gazy už je natolik závažný, že tamním civilistům...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Odvolací soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let za vraždu desetiměsíční dcery

19. března 2024

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Zemřel král Karel III., šířila ruská média. Počkat, proč o tom nepíšou Britové?

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...