Raketoplán Discovery přistává na Floridě

Raketoplán Discovery přistává na Floridě. | foto: AP/TEL

Raketoplán Discovery úspěšně přistál

- Americký raketoplán Discovery v úterý v 1:01 středoevropského času bez problémů přistál na dráze 33 Kennedyho vesmírného centra (KSC) na Floridě. Kvůli příliš silnému protivětru nad KSC bylo přistání posunuto z původně plánovaných 23:18 na 1:01 SEČ. Discovery strávil ve vesmíru osm dní, pět dní jeho posádka opravovala Hubbleův teleskop, který přestal fungovat v listopadu. Misi NASA prohlásila za naprosto úspěšnou.

Přibližně čtvrt hodiny před půlnocí provedli pilot Curtis Brown a jeho kopilot Scott Kelly zážeh brzdných motorů, které zpomalily Discovery na 560 kilometrů za hodinu. Zpět do zemské atmosféry se Discovery vrátil v půl jedné rychlostí pětadvacetkrát vyšší než rychlost zvuku.

Mise trvala podle údajů NASA přesně 7 dní, 23 hodin, 11 minut a 34 sekund. Podvozek Discovery se dotkl země v 1:00:47. Při své cestě vesmírem urazil raketoplán přes pět milionů kilometrů.

Astronauti dokončili opravy Hubbleova teleskopu

Na Štědrý den dokončili astronauti z amerického raketoplánu Discovery opravy Hubbleova teleskopu. Observatoř poté v sobotu z úložného prostoru raketoplánu s pomocí mechanické ruky vypustil zpět na oběžnou dráhu francouzský astronaut Jean-Francois Clervoy. Během posledního výstupu do kosmu Steve Smith a John Grunsfeld vyměnili starý radiovysílač a záznamník dat a instalovali na teleskop ocelový štít, který by jej měl chránit před slunečním zářením. Činnost teleskopu bude možné obnovit do dvou týdnů.

S výměnou vysílače byly velké problémy. NASA nikdy nepředpokládala, že by se mohl radiovysílač porouchat, proto nebyl tak přístupný, jako ostatní části teleskopu. Grunsfeld musel v neforemných rukavicích rozpojit a znovu spojit několik kabelů, které jsou tenčí než například kabel od domácího videorekordéru. I s přístrojem, který technici NASA zkonstruovali speciálně pro tuto misi, mu to trvalo déle než hodinu.

Grunsfeld se Smithem nenainstalovali všechny sluneční štíty na teleskop, přesto NASA prohlásila misi poté, co se oba astronauti vrátili do nitra Discovery, za naprostý úspěch.

Ve čtvrtek vystoupili astronauti Michael Foale a Claude Nicollier z Discovery podruhé do vesmíru, aby provedli nezbytné opravy na Hubbleově teleskopu. Po úspěšné výměně gyroskopů, které jsou potřeba k preciznímu nasměrování teleskopu na cíl pozorování, byl vyměněn centrální počítač observatoře, která stála NASA tři miliardy dolarů. Starý počítač teleskopu byl založen na procesoru Intel 386. Astronauti jej vyměnili za Intel 486, dvacetkrát rychlejší než jeho předchůdce s šestkrát větší pamětí.

V observatoři jsou dva stejné počítače, každý z dvěma megabyty paměti. "Nevypadá to moc dobře v době, kdy každý mluví o 64 nebo 128 megabytech, řekl John Campbell, šéf projektu Hubbleova teleskopu. "Ale musíte mít na paměti, že neběžíme na Windows, nepotřebujeme disky ani internet."

NASA testuje počítače čtyři roky před tím, než je pošle na oběžnou dráhu. Agentura se při testech ujišťuje, že elektronika bude schopna vydržet tvrdé kosmické podmínky, zvláště vliv kosmického záření. Proto je počítač na pozemské poměry neuvěřitelně zastaralý.

Přenosné počítače, které si s sebou berou na oběžnou dráhu astronauti, se porouchávají jednou až dvakrát denně právě kvůli záření. To ovšem není přijatelné pro počítač Hubbleova teleskopu, který musí běžet stále.

Během středečního výstupu astronomové Steven Smith a John Grunsfeld vyměnili šest porouchaných gyroskopů za nové. Výstup trval o dvě hodiny více proti plánu, osm hodin a patnáct minut, což je druhý nejdelší čas v historii NASA.

V pondělí by měl být raketoplán v pořádku zpět na Zemi. Mise Discovery k opravě Hubbleova teleskopu musela být o dva dny zkrácena, aby byl raketoplán bezpečně na Zemi před koncem roku a byl tak mimo nebezpečí plynoucí z přechodu počítačů na rok 2000. Hubbleův teleskop by měl začít pracovat 9. ledna 2000.

Raketoplán Discovery úspěšně odstartoval
Po devíti zrušených startech v průběhu minulých dvou měsíců americký raketoplán Discovery konečně úspěšně odstartoval z Kennedyho vesmírného centra v pondělí 20. prosince v 1:50 SEČ. Pondělní start raketoplánu byl poslední možný, pokud by se nevydařil, Discovery by se mohl do vesmíru vydat až v polovině ledna.

Čas T (start) +
  • 0 sekund - zážeh raketových motorů
  • 10 sekund - raketoplán se otočí a astronauti budou hlavou dolů
  • 32 sekund - tři hlavní motory raketoplánu poběží na 67 procent, což způsobí menší působení tlaku na raketoplán při překročení rychlosti zvuku
  • 49 sekund - na raketoplán působí největší tlak, tři hlavní motory běží naplno
  • 2 minuty 3 sekundy - dva krajní pomocné raketové motory se oddělí
  • 3 minuty 8 sekund - pokud se nyní porouchá jeden z hlavních motorů, Discovery stále může dosáhnout nižší oběžné dráhy
  • 4 minuty 15 sekund - Discovery se již nemůže vrátit na základnu k případnému nouzovému přistání.
  • 5 minut 50 sekund - Discovery se obrací, astronauti jsou "hlavou nahoru", mohou komunikovat pomocí retranslačního satelitu NASA
  • 8 minut 25 sekund - Tři hlavní motory se vypínají
  • 8 minut 31 sekund - Discovery se pohybuje setrvačností. O několik sekund později se odděluje externí nádrž a raketoplán je bezpečně na oběžné dráze.

(zdroj: Florida Times)

Čas startu byl stanoven přesně na neděli 19:50:00.069 východního amerického času, což je pondělí ráno v 1:50 SEČ.

Start Discovery k Hubbleovu teleskopu byl odložen v neděli ráno středoevropského času, stejně jako v případě nezdařeného sobotního startu bylo důvodem špatné počasí. NASA původně nechtěla vyslat raketoplán do vesmíru později než 19. prosince kvůli možným problémům s počítačovou chybou roku 2000.

Discovery se měl vypravit do vesmíru již v polovině října. Od té doby se jeho vypuštění kvůli nejrůznějším závadám neustále odkládá.

Počasí bylo před sobotním i nedělním startem nad startovní plochou celý den špatné, pršelo a bylo zataženo. NASA měla potíže i při vypouštění balónů, které ve velkých výškách měří sílu větru.

V pátek přerušila start objevená výrobní vada v podobě nesprávného materiálu použitého při sváření spojů palivové nádrže. NASA se rozhodla překontrolovat všechny části raketoplánu dodané stejným výrobcem.

Čtyři astronauti budou po dvojicích celkem přes čtyři dny opravovat 587 kilometrů nad zemským povrchem Hubbleův teleskop z nákladového prostoru raketoplánu. Jejich úkolem bude oprava porouchaných gyroskopů. Astronauti rovněž modernizují teleskop, aby bylo dosaženo větší čistoty a hloubky pozorování.

Návrat astronautů je plánován na 27. prosince východního času (SEČ - 6 hodin). Skupina sedmi astronautů pod vedením velitele Curtise Browna stráví letošní Vánoce na oběžné dráze kolem země.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video