Pytlák si odsedí 40 let, více než odsouzení vrazi

Pytlák si odsedí 40 let, více než odsouzení vrazi | foto: Reuters

Pytlák v Jihoafrické republice si odsedí čtyřicet let, více než vrazi

  • 9
Soud v Jihoafrické republice poslal v pátek na čtyřicet let do vezení vůdce mezinárodního pytláckého gangu, který se specializoval na prodej rohů nosorožců. Je to nejvyšší trest, jaký zde za pytláctví udělili.

Úřady označily Thajce Čumlonga Lemtongtchaje za mozek mezinárodního pytláckého gangu, který měl spadeno na nosorožce. Lemtongtchaj před soudem přiznal, že platil lidem, aby se vydávali za lovce s úředními povolenkami k lovu divoké zvěře. Lemtongtchajova skupina tak prostřednictvím falešných dokumentů zabila 26 nosorožců a většinu jejich rohů odvezla do Asie. Čtyřicetiletý trest vězení je vyšší, než v zemi dostali mnozí vrazi.

Princ Manyathi pro server BBC uvedl, že obžalovaný před soudem neprojevil žádnou lítost, trest je podle něj přiměřený. "Nechci, aby moje děti znali nosorožce jen z fotografií," vysvětloval Manyathi.

Lítost odsouzený sice neprojevil, za své činy se před soudem alespoň omluvil. "Hluboce se omlouvám soudu a lidem z Jihoafrické republiky za to, co jsem udělal," uvedl Lemtongtchaj

V JAR žije nejvíce divokých nosorožců na světě. Od ledna do poloviny října jich bylo zabito 455, za celý loňský rok to bylo 448 kusů. Poptávka po nosorožčích rozích přichází z asijských zemí, kde se využívají v tradiční medicíně. Například ve Vietnamu se mnozí domnívají, že nosorožčí roh má blahodárné účinky při léčbě rakoviny.

Jen během letošního roku zatkli policisté v Jihoafrické republice 222 lidí zapletených do organizovaného pytláctví. Mnoho z nich teprve čeká na soud.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video