Kasjanov dovezl potřebné dokumenty ve 138 bednách.

Kasjanov dovezl potřebné dokumenty ve 138 bednách. | foto: Profimedia.cz

Putinův kritik Kasjanov sehnal dva miliony podpisů, jde do boje o Kreml

  • 9
Čtyři dodávková auta potřeboval někdejší ruský premiér Michail Kasjanov ke splnění podmínek zákona o prezidentských volbách. Jako člověk, kterého do březnového boje o Kreml nevyslala parlamentní strana, musel do dneška předložit volební komisi archy s nejméně dvěma miliony podpisů občanů, kteří jeho kandidaturu podporují.

Potřebné dokumenty Kasjanov skutečně do budovy volební komise přivezl a novinářům řekl, že na svou podporu získal nejen dva miliony, ale navrch i dalších 67 tisíc podpisů.

Volební komise nyní jeho dokumenty, doručené v celkem 138 bednách, začala prověřovat. Verdikt má vynést do deseti dnů. Právě tento moment označují někteří ruští politologové za kritický. Pokud totiž komise loajální vůči Kremlu prohlásí, že nejméně pět procent podpisů bylo získáno nezákonným způsobem nebo jsou falešné, nebude Kasjanovovi povoleno v prezidentských volbách kandidovat.

Bývalý ruský premiér a nynější ostrý kritik politiky prezidenta Vladimira Putina je posledním člověkem spjatým s ostře protiputinovskou opozicí, který má ještě šanci se voleb zúčastnit. Lídr opozičního hnutí Jiné Rusko šachista Garri Kasparov svou kandidaturu vzdal už v prosinci s poukazem na silný nátlak ze strany úřadů. - více zde

Spisovatel a někdejší disident Vladimir Bukovskij žijící v Británii se v minulých dnech marně snažil rozhodnutí ústřední volební komise soudně zvrátit. Komise odmítla zaregistrovat jeho pokus zúčastnit se voleb s odůvodněním, že v posledních deseti letech nežije v Rusku.

Kasjanov dnes prohlásil, že o kvalitě získaných podpisů nemá pochyb. Na jejich shromažďování se prý podílelo 7 500 lidí v 77 ruských regionech. Dva miliony podpisů odevzdal i další kandidát Andrej Bogdanov, lídr mimoparlamentní Demokratické strany.

Favorit je jasný
Prezidentské volby jsou vypsány na 2. března a kandidáty do nich poslaly samozřejmě i parlamentní strany. Už v prosinci svou kandidaturu registrovali lídři ruských komunistů Gennadij Zjuganov a Liberálně-demokratické strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij. Tento týden odevzdal potřebné papíry i muž už dopředu označovaný za budoucího prezidenta, vicepremiér Dmitrij Medveděv, kterého si za svého nástupce vybral Putin. Do voleb Medveděva vysílá nejsilnější strana Jednotné Rusko.

Za předpokladu, že všechno půjde "podle plánu" a Medveděv se stane prezidentem, současný šéf Kremlu usedne do křesla premiéra. Putin už to veřejně slíbil. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video