Ruský prezident Vladimir Putin při předvolebním projevu. (14. března 2024)

Ruský prezident Vladimir Putin při předvolebním projevu. (14. března 2024) | foto: AP

Západ Rusko před útoky varoval. Snaží se zastrašit společnost, odbyl jej Putin

  • 365
Západní státy varovaly ruské představitele o možnosti teroristických útoků na jejich území už v úterý. Prezident Vladimir Putin však toto varování označil za přímé vydírání a snahu zastrašit ruskou společnost. Páteční teroristický útok na koncertní centrum na okraji Moskvy si vyžádal 133 obětí, další mrtví byli nalezeni v troskách.

„To vše připomíná přímé vydírání a záměr zastrašit a destabilizovat naši společnost,“ uvedl ruský prezident Vladimir Putin ve svém prohlášení o možných teroristických útocích na ruském území, před kterými varovaly západní státy.

Prezident Putin varování dokonce označil jako „provokativní prohlášení řady oficiálních západních struktur o možnosti teroristických útoků v Rusku“. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na Federální službu bezpečnosti.

Masakr v Moskvě mají na svědomí Tádžikové napojení na Ukrajince, tvrdí Rusko

Podle oficiální představitelky Rady národní bezpečnosti Bílého domu Adrienne Watsonové Spojené státy předaly ruské straně informace o chystaném teroristickém útoku.

Agentura TASS s odkazem na ruskou zpravodajskou službu potvrdila, že informace o chystaném teroristickém útoku byly ruskou stranou přijaté. Ruský zdroj však upřesnil, že informace obsahovaly obecný charakter a byly bez jakékoliv specifikace.

Počet obětí pátečního útoku u Moskvy stoupl na 133, další mrtví byli nalezeni v troskách. Pátrání pokračuje, uvedli vyšetřovatelé podle Kommersantu. V ruských médiích se neoficiálně hovoří o 143 obětech.

V souvislosti s útokem už bylo zadrženo 11 osob, včetně čtyř přímých podezřelých. K útoku se přihlásil Islámský stát. Podle dostupných informací teroristé pocházeli z Tádžikistánu, FSB nicméně tvrdí, že měli kontakty na ukrajinské straně, Kyjev jakékoliv zapojení do útoku v Moskvě popřel. Kromě střelby v koncertní hale se ozvaly i dvě exploze. V budově vypukl požár, velká část stavby shořela a její střecha se propadla, šíření plamenů se už podařilo zastavit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video