Ruský prezident Vladimir Putin na skok navštívil Rakousko, aby se zastavil na svatbě tamní ministryně zahraničí, Karin Kneisslové. (18. 8. 2018) | foto: Reuters

Před návštěvou Merkelové se Putin krátce zastavil na svatbě v Rakousku

  • 79
Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu odpoledne na skok navštívil Rakousko, aby se zastavil na svatbě tamní ministryně zahraničí, Karin Kneisslové. V alpské republice se šéf Kremlu krátce zdržel na cestě do Německa, kde ho večer čeká jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Na letišti ve Štýrském Hradci v sobotu přistály dva ruské vládní letouny. Krátce po přistání druhého z nich z letiště vyjela dlouhá kolona limuzín a dodávek doprovázená vozidly s modrými majáčky a policejním vrtulníkem.

Uzavřen byl příjezd k letišti a v obou směrech i Pyhrnská dálnice A9 mezi obcí Kalsdorf a výjezdem na Vogau.

Podle serveru Standard.de Putin předal nevěstě, která ho čekala před vchodem do hostince Tscheppe v obci Gamlitz na jihu Štýrska, kytici. Novomanželům pak pronesl přípitek v němčině. Pětašedesátiletý politik s Kneisslovou na terase podniku také tancoval. Krátce po prezidentovi přijel i sbor donských kozáků, který ruský prezident přivezl s sebou a který zazpíval snoubencům serenádu. 

„Byla to pěkná cesta,“ řekl Putin před jednáním s Merkelovou. „Byla to soukromá návštěva,“ dodal před novináři.

Podle agentury Reuters není nic známo o tom, že by Kneisslová, která je odbornicí na Blízký východ, ovládá několik jazyků a není členkou žádné politické strany, měla zvlášť úzké vztahy s Putinem. Do ministerské funkce ale byla nominována krajně pravicovou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), která má dohodu o spolupráci s Putinovou stranou Jednotné Rusko.

Kneisslová se provdala za 54letého experta na energetiku Wolfganga Meilingera. Svatba se koná v hostinci uprostřed vinic. Mezi zhruba stovkou hostů byl i rakouský kancléř Sebastian Kurz a šéf koaliční nacionalistické Svobodné strany Rakouska Heinz-Christiana Strache.

Rakouská opozice přítomnost prominentního ruského hosta na svatbě ministryně ostře kritizovala a mluví o provokaci a ostudě pro Rakousko. 

Jörg Leichtfried z opozičních sociálních demokratů tweetoval, že nynější rakouské předsednictví v Evropské unii se tak ocitlo v obzvláště delikátní situaci vzhledem k napětí mezi Putinem a Západem. Upozornil, nakolik je tímto způsobem symbolické a škodlivé si předcházet ruského prezidenta. 

Rakousko nenásledovalo příklad ostatních členů EU, které se připojily k Británii a USA a vyhostily několik ruských diplomatů poté, co Londýn obvinil Moskvu z odpovědnosti za přiotrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Anglii. Moskva to popírá. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl ruským zpravodajským agenturám, že Moskva odmítá jakoukoli kritiku ohledně Putinovy účasti na svatbě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video