Putin ocenil zničený Mariupol a Melitopol jako Města vojenské slávy

  • 61
Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekrety o udělení čestného titulu „Město vojenské slávy“ Melitopolu a Mariupolu na okupovaném ukrajinském území. Hlava ruského státu tak oživila další ze zvyků z dob Sovětského svazu. Předtím například opět zavedl titul Matka-hrdinka.

Čestné tituly udělil Putin městům, které před několika měsíci Rusové těžce dobývali. Podle agentury TASS je to „za odvahu, statečnost a masové hrdinství projevené obránci města v boji za svobodu a nezávislost vlasti“.

V Sovětském svazu byly městům udělovány tituly „Město hrdinů“ nebo „Pevnost hrdinů“. Tyto tituly získaly Volgograd (dříve Stalingrad), Kerč, Kyjev, Leningrad (dnes Petrohrad), Minsk, Moskva, Murmansk, Novorossijsk, Oděsa, Sevastopol, Smolensk, Tula a také pevnost Brest.

„Město vojenské slávy“ se vyhlašuje od roku 2006.. Prvními, které tento titul získaly v dubnu 2007, byly Belgorod, Kursk a Orel. Nyní má v Rusku 45 měst s tímto oceněním.

Nyní okupovaná ukrajinská města zahrnulo nyní Rusko do svého území. Melitopol byl během druhé světové války hlavním centrem odporu během operace na Donbasu. Na podzim roku 1943 se díky tomu podařilo Rudé armádě zablokovat krymské seskupení německých jednotek a vytvořit podmínky pro osvobození Krymu a jihu Ukrajiny.

Nejhorší útoky od začátku invaze. Sedm milionů domácností je bez proudu

Mariupol dobyla Rudá armáda v září 1943 jednotkami 44. armády za asistence obojživelného útoku. To předurčilo další průběh celé vojenské operace na Ukrajině.

Melitopol i Mariupol nyní ovšem zažily hrůzy války znovu. Zejména Mariupol je zničen z 90 procent.

Putin oprášil titul Matka-hrdinka. Mezi prvními ho má Kadyrovova žena

Po pádu Chersonu označil penzionovaný americký generál Ben Hodges Melitopol a Mariupol za další cíle ukrajinské osvobozovací války. Hodges, který býval velitelem amerických pozemních sil v Evropě, odhadl, že ukrajinské síly by města mohly obsadit do ledna příštího roku. Pak by se mohly pustit do osvobozování Krymu, anektovaného Ruskem na jaře 2014.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video