Somálské vody už nyní hlídá francouzská frageta Nivose.

Somálské vody už nyní hlídá francouzská frageta Nivose. | foto: Profimedia.cz

Protipirátská mise EU vyrazí za pár hodin k břehům Somálska

  • 36
Evropská unie definitivně schválila první námořní vojenskou operaci ve své historii. Mise má podle vysokého představitele EU začít v úterý. Jejím cílem je ochránit obchodní i soukromé lodě u somálských břehů proti pirátům.

Celá unijní flotila se do oblasti, v níž už nyní hlídkují plavidla NATO, dostane až v příštích dnech. EU už celé operaci dala zelenou začátkem listopadu. Dnes pak ministři zahraničí schválili podmínky, při nichž mohou Evropané použít i síly.

Na misi, která má mandát i od OSN, se bude podílet několik zemí, například Británie, Řecko a Francie. Prozatím ji bude tvořit bude jen několik válečných plavidel a několik hlídkových letounů. Česko ani Slovensko se akce účastnit nebudou, operaci ale podporují.

Flotila bude doprovázet lodě proplouvající kolem Somálska

Na základně a řídícím centru v Northwoodu, severně od Londýna, bude pracovat kolem osmi desítek vojáků. Další pak budou nasazeni v regionu, kde se postarají o logistiku a navigaci lodí.

Unijní flotila má za úkol hlídkovat u somálského pobřeží, doprovázet plavidla s humanitární pomocí a dohlížet na bezpečnost v oblasti. - čtěte Flotila Evropské unie vyráží do boje proti somálským pirátům

"My podporujeme tuto misi... Už jen z toho důvodu, že to je trasa, přes kterou proudí evropské produkty... Účastnit se nebudeme. Nejsme námořní velmocí," řekl dnes v Bruselu šéf slovenské diplomacie Ján Kubiš. Podobně se před časem vyjádřila i česká ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Problematickou oblastí u východoafrických břehů, v níž se množství pirátských útoků v poslední době znatelně zvýšilo, podle agentury AFP projde 12 procent námořního obchodu. Letos se pirátům podařilo unést více než 30 nákladních lodí, tedy asi dvojnásobek proti loňsku. - čtěte Somálští piráti se zmocnili obřího tankeru s ropou za sto milionů dolarů


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video