Profil Nikolaje Aksjoněnka

- Další personální zemětřesení, které dnes otřáslo Kremlem, vyneslo na politické výsluní i dosavadního ministra železnic Nikolaje Aksjoněnka. Stal se prvním místopředsedou vlády; podle některých informací s ním dokonce ruský prezident Boris Jelcin počítal jako s příštím premiérem po odvolaném Jevgeniji Primakovovi. Úřadujícím premiérem Ruska byl jmenován dosavadní první náměstek předsedy vlády a ministr vnitra Sergej Stěpašin.
Není to poprvé co nevyzpytatelný Jelcin překvapivě katapultoval méně známého politika až do nejvyšších pozic. Loni na jaře se například stal premiérem tehdy pětatřicetiletý ministr paliv a energetiky Sergej Kirijenko. Ve funkci však zůstal pouze do srpna, kdy ho prezident Jelcin odvolal.
Padesátiletý Aksjoněnko, jehož životní kariéra je spojena s železnicemi, patřil dosud k nejméně viditelným členům ruského vládního kabinetu. Poté, co se v minulých dnech objevily první spekulace o jeho premiérských ambicích, napsal deník Segodňa, že na rozdíl od železnic, u nichž bývá zřejmé kam směřují, politické či ekonomické vize Aksjoněnka - pokud existují - nezná nikdo.
V roce 1966 začínal Aksjoněnko v Novosibirském leteckém závodě jako zámečník. Po roce odešel a začal studovat na vysoké škole dopravní. Studia ukončil v roce 1972 a začal pracovat na železnici na východní Sibiři, kde zůstal až do roku 1994. Od dozorčího stanice se postupně propracoval do vedoucích funkcí.
V roce 1994 se stal náměstkem na ministerstvu železnic, o dva roky později prvním náměstkem a v dubnu 1997 převzal vedení celého resortu.
Nikolaj Aksjoněnko se narodil 13. března 1949 v obci Novoalexandrovka v Novosibirské oblasti. Je ženatý a má dvě děti.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video