Přistála čínská kosmická loď

  • 1
Návratový modul prototypu čínské kosmické lodi Šen-čou 3 (Shenzhou 3) úspěšně přistál v pondělí 1. dubna 2002 v 10:51 SELČ v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Kosmická loď vykonala během týdenního letu 108 oběhů kolem Země. Vzhledem k tomu, že čínská tisková agentura Sin-hua (Xinhua) zveřejnila na rozdíl od předchozího zkušebního letu bezprostředně po přistání snímky návratového modulu, zdá se, že manévr tentokrát proběhl hladce.

Na oběžné dráze zůstal orbitální modul, na němž mají po dobu několika měsíců probíhat vědecké a technické experimenty. Očekává se také, že z něj bude vypuštěna malá autonomní družice.

Během startu byl tentokrát poprvé použit také záchranný systém, tvořený raketovým motorem na tuhé pohonné látky. Ten je umístěn podobně jako je tomu  u ruských Sojuzů na vrcholu aerodynamického krytu. Zařízení vážící přes jedenáct tun slouží k oddělení kosmické lodi od nosné rakety v případě havárie. Celková hmotnost vlastní kosmické lodi je kolem 7800 kilogramů.

Čína se nejnovějším úspěchem opět přiblížila k vlastnímu pilotovanému kosmickému letu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video