Jevgenij Prigožin na setkání s novináři v Jekatěrinburgu (30. května 2023)

Jevgenij Prigožin na setkání s novináři v Jekatěrinburgu (30. května 2023) | foto: Profimedia.cz

Prigožin oficiálně mrtev, oznámili ruští vyšetřovatelé. Provedli test DNA

  • 266
Ruští vyšetřovatelé v neděli oficiálně potvrdili, že šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin zemřel při středeční nehodě letadla. Ukázaly to rozbory DNA. Informují o tom tiskové agentury. Na palubě bylo s Prigožinem dalších devět lidí včetně dalších představitelů Wagnerovy skupiny.

Ruský úřad pro vyšetřování leteckých nehod už v pátek uvedl, že podrobil deset těl nalezených na místě pádu letounu testům DNA. „Podle výsledků byla stanovena totožnost všech deseti mrtvých. Souhlasí se seznamem pasažérů,“ uvedl úřad.

Podle předchozích informací byli na seznamu i Prigožinova pravá ruka Dmitrij Utkin a šéf logistiky Wagnerovy skupiny Valerij Čekalov.

Rusové truchlí, u Prigožinova sídla zapalují svíčky. Putin zatím nereagoval

Letadlo se ve středu zřítilo v Tverské oblasti, příčina neštěstí není dosud známá. K příčině se v dnešním prohlášení nevyjádřili ani vyšetřovatelé, píše agentura AP.

Na internetu se ale kvůli Prigožinovým sporům s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nejvíce spekuluje o tom, že letoun byl sestřelen nebo že na jeho palubě explodovala bomba. Mluvčí ruského prezidenta v pátek jako „absolutní lež“ odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu.

Putin ve čtvrtek vyjádřil soustrast příbuzným cestujících, kteří byli na palubě letounu. Prigožina označil za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby. Před dvěma měsíci, kdy Prigožin vedl neúspěšnou vzpouru a jeho žoldnéři táhli na Moskvu, o něm šéf Kremlu mluvil jako o zrádci.

VIDEO: Raketě by Prigožin neunikl, v oblasti běžně působí S-300, říká expert

Aby snížil riziko opakování podobných vzbouření, vydal ruský prezident v pátek dekret, který nařizuje dobrovolníkům plnícím vojenské úkoly přísahat „věrnost a loajalitu“ Rusku, zavázat se k plnění rozkazů velitelů a nadřízených a rovněž přísahat, že budou „bránit nezávislost Ruské federace a její ústavní pořádek“.

Podle agentury TASS je text podobný vojenské přísaze, ale v některých částech se liší. Přísaha se nově týká příslušníků dobrovolnických formací a dalších osob pomáhajících armádě při plnění jejích úkolů a účastnících se „speciální vojenské operace“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video