Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (vlevo) přebírá Prezidentský palác...

Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (vlevo) přebírá Prezidentský palác od svého předchůdce Andreje Kisky a jeho manželky Martiny po své inauguraci 15. června 2019 v Bratislavě. (15.6.2019) | foto: ČTK

Střídání stráží: Čaputová symbolicky převzala sídlo slovenského prezidenta

  • 302
Necelé tři hodiny po složení slibu převzala nová prezidentka symbolicky Grassalkovichův palác v centru Bratislavy, sídlo hlavy slovenského státu. Atmosféra byla už uvolněnější než při polední slavnostní inauguraci. Čaputová pro dnešní den, kdy rtuť teploměrů v Bratislavě překročila 30 stupňů Celsia, zvolila šaty bleděmodré barvy od slovenského návrháře Borise Hanečky.

Na nádvoří prezidentského paláce Čaputovou přivítal její předchůdce ve funkci Andrej Kiska s chotí Martinou. O několika minut později již nová prezidentka sama absolvovala přehlídku čestné prezidentské stráže po rozvinutém červeném koberci. 

OBRAZEM: Cesta na vrchol. Z aktivistky první prezidentkou Slovenska

Vojáci na pozdrav nové hlavy státu odpověděli sborově „Svoboda a sláva, paní prezidentko“. Poprvé v historii země tak použili ženský rod, protože Slovensko dosud ženu v nejvyšší státní funkci nemělo. 

Ve svém novém působišti Čaputová odpoledne přivítala několik desítek seniorů, které pozvala na slavnostní oběd. Navázala tak na Kisku, jenž v den své inaugurace před pěti lety pozval do prezidentského paláce bezdomovce, seniory a lidi, kteří vyrůstali v dětských domovech.

Ještě před příchodem do úřadu se prezidentka, která je podle ústavy vrchním velitelem ozbrojených sil, zúčastnila v centru Bratislavy vojenské přehlídky. Následně se špalírem lidí pěšky vydala na ekumenickou pobožnost do nedaleké katedrály sv. Martina, která byla v někdejším Uhersku korunovačním kostelem. 

Většina přihlížejících Čaputové po cestě tleskala, z davu se ale místy ozvaly i výkřiky „hanba“. Prezidentka si s mnoha občany podala ruku. Někteří příznivci první ženy v nejvyšším slovenském úřadu na sobě měli trička s nápisem „Zuzana Čaputová, moje prezidentka“. 

Pobožnost, na které také vystoupili s krátkými projevy zástupci registrovaných církví, vedl v katedrále bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, jenž je zároveň předsedou konference katolických biskupů. Ke katolické víře se na Slovensku hlásí většina obyvatel. Čaputovou, která je rozvedená, provázeli v katedrále její dvě dcery.

Advokátka Čaputová složila slib, Slovensko má první prezidentku

Vlastní inaugurace se neobešla bez protokolárního škobrtnutí: byť slovenská ústava předepisuje složení slibu v pravé poledne, Čaputová tak na slavnostní schůzi sněmovny učinila až o několika minut později. Důvodem byl delší projev předsedy parlamentu. 

Ještě před inaugurací Čaputové se rozloučil s funkcí hlavy státu Kiska. Při odchodu z prezidentského paláce ho doprovázela jeho choť, která se oficiálního programu hlavy státu během pětiletého prezidentského mandátu až na výjimky nezúčastňovala a věnovala se rodině.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video