Prezident Trump naposledy v úřadu omilostnil svátečního krocana Kukuřici

  • 51
Americký prezident Donald Trump ve středu v Bílém domě omilostnil krocana, který ve čtvrtek na Den díkůvzdání ve většině amerických domácností skončí coby součást slavnostního pokrmu. Gesto sváteční dobré vůle se za posledních 30 let v úřadu prezidenta USA stalo tradicí.

Kromě 19kilogramového krocana jménem Corn (Kukuřice) věnoval Trump život i jeho náhradníkovi jménem Cob (Klas), informovala agentura Reuters. Dvojice ptáků nalezne nový domov v univerzitním kampusu ve státě Iowa, podle jejíchž typických plodin dostali krocani svá jména.

„Corne, tímto ti dávám plnou milost,“ řekl Trump při dnešní ceremonii v Růžové zahradě Bílého domu. „Den díkuvzdání je zvláštní den pro krocany. Ovšem ne příliš dobrý, když o tom člověk přemýšlí,“ dodal s rukou vztyčenou nad bílým opeřencem. Bílý dům nechal lidi na internetu hlasovat, kterému ze dvou krocanů má prezident udělit milost.

Agentura DPA v souvislosti s letošní ceremonií připomněla rok 2018, kdy Trump omilostnil krocany jménem Peas (Hrách) a Carrots (Mrkev). K pobavení hostů tehdy s odkazem na online hlasování prohlásil: „Byly to čestné volby. Bohužel Carrots odmítal uznat porážku a požadoval přepočtení hlasů a pořád se s Carrotsem hádáme,“ řekl Trump s tím, že na výsledku voleb se nic měnit nebude. „Ke škodě Carrotse,“ dodal v žertu před dvěma lety prezident.

Trump po týdnu promluvil. Prohlásil se za vítěze voleb, na otázky neodpovídal

Trumpova tehdejší slova dostala nový rozměr v kontextu jeho jednání po prezidentských volbách z 3. listopadu. Vítězství svého demokratického rivala Joea Bidena i po třech týdnech od hlasování odmítá uznat a v několika státech napadá soudními žalobami legitimitu voleb. Až do pondělka se Trumpova vláda zdráhala zahájit proces předání moci nové Bidenově administrativě.

Američané slaví Den díkůvzdání každý čtvrtý čtvrtek v listopadu. Podle tradičního výkladu ho poprvé slavili na počest sklizně první úrody evropští osadníci se spřátelenými původními obyvateli v roce 1621.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video