Abychom pandemii porazili, řekl Biden a nechal si dát třetí dávku

  • 158
Americký prezident Joe Biden dostal v pondělí třetí dávku vakcíny proti covidu-19, jen několik dní po jejím schválení. „Abychom pandemii porazili a zachránili životy lidí, musíme se nechat očkovat,“ apeloval před vakcinací Biden. Uvedl to web CNN.

Očkování probíhalo v Bílém domě. Před podáním vakcíny apeloval několika slovy na jeho důležitost. „Prosím, udělejte správnou věc a nechejte se očkovat. Můžete si tím zachránit svůj život nebo životy vašich blízkých,“ pronesl Biden.

Uvedl také, že první dáma Jill Bidenová třetí dávku vakcíny obdrží brzy. „Dnes učí,“ vysvětlil důvod její nepřítomnosti. 

Osmasedmdesátiletý prezident Biden obdržel první vakcínu  Pfizer/BioNTech již v lednu před svou inaugurací v prosinci a o tři týdny později následně i dávku druhou. Dodal, že po prvních dvou neměl žádné vedlejší účinky. Minulý týden federální vláda schválila třetí vlnu očkování pro osoby starší 65 let nebo pro osoby s vysokým rizikem nákazy. 

Bidenův poradce Jeff Zients v pátek řekl, že je dostatek vakcín pro každého Američana. Dostupné bude až na 80 000 očkovacích místech.  

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price mezitím oznámil, že u něj v pondělí test prokázal koronavirus a že bude příštích deset dní v karanténě. Otestovat se nechal poté, co se u něj ráno projevily relativně mírné příznaky onemocnění covid-19. Price, který je proti covidu-19 podle agentury AP očkovaný, se minulý týden zúčastnil společně s šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem Valného shromáždění OSN.

V New Yorku se Price s Blinkenem zúčastnil řady akcí, včetně setkání s ministry zahraničí a vysokými úředníky z více než 60 zemí. U Blinkena testy naopak koronavirus neprokázaly, stejně jako u dalších členů početné americké delegace.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video