Požáry ovládly Pyrenejský poloostrov | foto: Reuters

Požáry v Portugalsku zabily už šestnáct lidí

  • 1
Hasičům se stále nepodařilo dostat pod kontrolu rozsáhlé lesní požáry na pyrenejském poloostrově. V Portugalsku si vyžádaly další dvě oběti, ve Španělsku oheň ohrožuje přírodní rezervaci. Pouze v jižní Francii, kde požár sežehl 1400 hektarů, hasiči mají plameny pod kontrolou.

V Portugalsku oheň nejhůře zuří v okolí města Coimbra. Zde také hasičský vůz smrtelně zranil místního obyvatele. V okrsku Santarém objevili hasiči zuhelnatělé tělo staré ženy.

Počet obětí letošních lesních požárů v Portugalsku tak stoupl na šestnáct, mezi nimi je také 11 hasičů. Mimo kontrolu je v Portugalsku stále jedenáct požárů. Od počátku roku ohně zničily více než 134 tisíc hektarů porostů.

V boji s živlem pomáhají Portugalcům vrtulníky z Německa, Francie, Itálie i Španělska. Galicie na severozápadě Španělska hlásí čtyřicet ohnisek požárů. Oheň stále ohrožuje přírodní rezervaci na břehu Středozemního moře u Valencie.

Některé ohně hoří již od minulého týdne. Podle úřadů založili některé z nich lidé.

Ve Francii zůstává přerušen provoz na několika silnicích a na železnici. S ohněm zde bojovalo 650 hasičů a oblast stále kontrolují čtyři vrtulníky. Hasiči se obávají, že zkrocený oheň může znovu rozdmýchat silný vítr, který očekávají meteorologové.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video