Na Tchaj-wanu hořela výšková budova. Zahynulo nejméně 46 lidí

  • 4
Při požáru třináctipatrové budovy na Tchaj-wanu ve městě Kao-siung zemřelo 46 lidí a 41 dalších utrpělo zranění, informovala agentura AP s odvoláním na místní úřady. Požár propukl ve 2:54 místního času (20:54 SELČ), uhasit se ho podařilo o více než čtyři hodiny později. Vládní úřady vyšetřují příčiny neštěstí, včetně možného žhářského útoku.

Záchranné a vyprošťovací práce na místě pokračovaly ještě ve čtvrtek odpoledne místního času.

Tchajwanští představitelé uvedli, že do nemocnice bylo převezeno 55 lidí, z nichž 14 nejevilo známky života. Na místě neštěstí bylo navíc nalezeno nejméně 11 těl, která byla dopravena rovnou do márnice.

V dolní části budovy byly kanceláře, od sedmého do 11. patra sloužil dům k rezidenčnímu bydlení. Právě v těchto patrech záchranáři očekávají nález dalších obětí. Záchranné práce komplikuje stáří budovy, je z roku 1981, a sutiny, jež brání v přístupu do některých částí budovy.

„Uprostřed noci mě probudila mohutná exploze a pak jsem uviděl dům v plamenech,“ řekl jeden ze svědků. Příčina požáru zatím nebyla objasněna.

Na místo neštěstí okamžitě přijel starosta města Čchen Čch’-maj a ministr vnitra.

Podle nepotvrzených zpráv začalo hořet v prvním patře budovy, v níž žilo přes 100 lidí. Agentura DPA uvedla, že mnoho obyvatel domu byli senioři a lidé fyzicky či duševně postižení. Objektu se přezdívalo „strašidelný dům“, protože v několika nižších patrech byly již nefungující, opuštěné restaurace, karaoke kluby a kino.

Požár patří k nejtragičtějším v Asii za deset let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video