Nedaří se ho zkrotit. Požár na Gran Canarii vyhnal místní lidi i turisty

  • 6
Požár na španělském ostrově Gran Canaria zničil od soboty už na 6 000 hektarů porostů a bylo kvůli němu evakuováno asi 9 000 lidí, uzavřeny jsou také dvě desítky silnic. Řekl to v pondělí španělskému rozhlasu Cadena SER šéf místní civilní obrany Federico Grillo. Podle něj boj s plameny ztěžuje nepřístupný horský terén v národním parku.

Tam je jeho hlavní ohnisko. V některých místech je podle Grilla nyní požár „zcela mimo možnost dostat ho pod kontrolu“. Do boje s ohněm, který v pondělí provázely až 50metrové plameny, je nasazeno na 1 100 lidí a 16 letadel.

Podle předsedy regionální vlády Kanárských ostrovů Ángela Víctora Torrese jde o požár nebývalý. Pod kontrolu se ho podle něj zřejmě nepodaří dostat ještě tři dny, řekl v noci na pondělí novinářům Torres. „Ekologickým škodám už se vyhnout nedá, nyní je důležité zachránit lidi,“ dodal. Od soboty bylo evakuováno na 9 000 lidí z dvacítky obcí.

Požár se rozhořel v hornaté centrální části Gran Canarie a zatím se nedostal do rušnějších oblastí na pobřeží. Plameny zasáhly přírodní park Tamadaba, práci ztěžuje hasičům vnitrozemský horský terén i klimatické podmínky.

Místní úřady hovoří o „bezprecedentní ekologické tragédii“. Podle BBC se v pondělí oheň šířil na dvou frontách, přičemž vítr unášel žhavé uhlíky a zapaloval vedlejší ohně.

Sibiř lehá popelem, většinu požárů ani nehasí. Ekologická zkáza je obrovská

Ostrov Gran Canaria zažil v posledních dnech více než 30stupňové teploty a vlhkost vzduchu dosahovala 30 procent, nyní je asi 10procentní. I v pondělí předpovídají meteorologové teploty přes třicet stupňů, klesat by měly začít v noci na úterý.

Podle šéfa místní civilní obrany Grilla je nyní jediná možnost, jak požár hasit ze vzduchu, práce pozemního personálu by tam podle něj „sebevražda“. Oheň se nyní šíří z parku na severozápadě ostrova na jihozápad.

Premiér Kanárských ostrovů v noci na pondělí novinářům také řekl, že v neděli hasiči použili ve snaze požár stabilizovat na 800 000 litrů vody.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video