Kozy přispěly k záchraně Reaganovy knihovny před požárem, spásly křoviny

  • 8
Prezidentskou knihovnu Ronalda Reagana v Kalifornii pomohlo před ničivým požárem zachránit vyhladovělé stádo 500 koz. Kozy totiž spásly vyschlé křoviny v okolí knihovny a oheň tak zbavily potraviny. Stádo tím zpomalilo šíření plamenů a hasiči stihli požár v okolí budovy včas dostat pod kontrolu.

Reaganova knihovna u Los Angeles se ocitla v ohrožení kvůli požáru, který vypukl v úterý před úsvitem mezi městy Simi Valley a Moorpark na jihu Kalifornie a rychle se rozšířil na stovky hektarů. Úřady nařídily povinnou evakuaci místních obyvatel. V ohrožení se podle hasičů ocitlo 6 500 domů, uvedl zpravodajský server BBC.

Plameny se přiblížily až ke kopci, na kterém se nachází Reaganova prezidentská knihovna. V jednu chvíli byly dokonce ve vzdálenosti necelých třiceti metrů. Sama knihovna však nedoznala škody.

„Jeden z hasičů říkal, že věří, že přestávka v šíření plamenů jim usnadnila práci,“ řekla mluvčí knihovny Melissa Gillerová. Kozy tak pomohly zachránit i exponáty, jako je někdejší prezidentské letadlo Air Force One či kousek Berlínské zdi.

Stádo koz si podle BBC v květnu najala sama knihovna jako preventivní opatření od místní společnosti 805 Goats k vyčištění pozemku o rozloze 13 akrů. Za spasení jednoho akru si firma účtuje tisícovku dolarů (asi 23 000 korun). Majitel firmy Scott Morris až do loňského listopadu, kdy podnik založil, neměl s kozami nic společného. Nyní počítá, že bude muset své stádo zvětšit na dvojnásobek, aby vyhověl rostoucí poptávce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video