Testy dovolily pustit vodu do Charbinu

Testy dovolily pustit vodu do Charbinu - Inspektoři testují kvalitu vody v čínském Charbinu. Dovolili ji opět pustit do potrubí. (27. listopadu 2005) | foto: Reuters

Potrubí v čínském Charbinu opět naplnila voda

  • 16
Žíznění v čínském městě Charbin je snad u konce. Úřady povolily naplnit potrubí a z některých kohoutků opět teče voda. Zatím se nedosává na všechny, ale situace by se po pěti dnech od výbuchu v nedaleké chemičce měla vracet k normálu.

Dodávky vody se zastavily kvůli znečištění řeky Sung-chua. - více zde

Znovu začala voda ve městě na severovýchodě země téct v 18:00 místního času, tedy v 11:00 SEČ, o pět hodin dříve, než bylo plánováno.

Přednost dostaly nemocnice a školy, obytné domy a úřady. Naopak bez vody zatím zůstanou například myčky aut či lázně, oznámila čínská televize.

V některých obytných domech navíc poteče voda zatím jen ráno a večer, po zbytek dne bude zásobování omezené. 

Guvernér Charbinu Čang Cuo-ťi se převařené vody z kohoutku veřejně napil, aby dokázal, že je nezávadná. Místní vodohospodářský úřad nicméně občany varoval, aby vodu z kohoutků ještě nepili, ani převařenou.

"První voda je nebezpečná, protože stála v potrubí pět dní. Řekneme lidem, kdy budou moci vodu začít pít," uvedl úřad.

Vodu ohodnotí mediální "semafor"
Rozhlas a televize mají v příštích dnech zveřejňovat indikátor stavu vody - červená barva znamená, že je voda nepoužitelná, při žluté barvě se lze ve vodě koupat a zelená barva signalizuje, že ji je možné i pít.

Skvrna rakovinotvorného benzenu a nitrobenzenu dlouhá 80 kilometrů, která se objevila v řece po výbuchu v chemičce z 13. listopadu, v neděli město definitivně opustila a míří k ruským hranicím.

Peking se také preventivně omluvil Moskvě za případné znečištění ruských vodních toků, především Amuru, poté, co řeka Sung-chua překročí hranici s Ruskem. K tomu by mohlo dojít do týdne až dvou.

Znečištěním vod by bylo ohroženo například ruské město Chabarovsk, jehož obyvatelé se už začali v předstihu zásobovat balenou pitnou vodou. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video