VIDEO: V portugalském městečku praskly tanky s vínem. Ulicemi tekla červená řeka

  • 12
Až surreální okamžik zažili obyvatelé portugalského městečka São Lourenco do Bairro ležícího nedaleko západního pobřeží země. V místní palírně totiž praskly dvě nádrže s vínem a tekutina začala nekontrolovaně protékat vsí podobně jako při záplavách. Firma přišla celkem o 2,2 milionu litrů červeného vína. Za únik se omluvila.

Divoká řeka červeného vína se v městečku s 2 500 obyvateli valila ulicemi ze strmého kopce. Kvůli havárii lidé nemohli vycházet z domů. Proud byl dokonce tak masivní, že místní úřady vyhlásily ekologickou pohotovost. Hasiči museli tok vína odklonit, aby se zabránilo kontaminaci nedaleké řeky Certima.

Nakonec se to podařilo a víno odteklo na jedno z místních polí, informují místní média. „Vínem byl zatopený jeden z domů stojících poblíž palírny,“ uvedli hasiči

Společnost Levira se za nehodu omluvila a uvedla, že později mok ze sklepů odčerpala. „Přebíráme plnou odpovědnost za náklady spojené s úklidem a opravou škod, přičemž máme k dispozici týmy, které tak mohou okamžitě učinit,“ uvedla firma ve svém prohlášení. Slíbila také, že půdu nasáklou vínem odveze do speciální úpravny.

Příčinu nehody vyšetřuje policie.

Destilaria Levira je jednou z největších portugalských palíren, vznikla v roce 1928. V dobách covidu se soustředila na výrobu dezinfekce. Od roku 2023 bojuje s obrovskými přebytky červeného zaviněnými inflací i menší spotřebou.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video