Podle ukrajinského ministerstva nedošlo k úniku radioaktivity.

Podle ukrajinského ministerstva nedošlo k úniku radioaktivity. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Poplach v ukrajinské elektrárně zastavil reaktor

  • 12
V jaderné elektrárně na západní Ukrajině byl odstaven reaktor. Poplach vyvolal pokles hladiny vody v parním generátoru. Nehodu oznámilo ukrajinské ministerstvo pro mimořádné situace. Ujistilo, že úroveň radiace v elektrárně je normální.

Třetí reaktor v jaderné elektrárně u města Rivne byl odstaven už ve čtvrtek. Úřady k události neposkytly další podrobnosti.

Elektrárna Rivne je též známa pod ruským názvem Rovno nebo Rovenská. Leží v severozápadním cípu Ukrajiny, nedaleko hranice s Polskem a Běloruskem, asi 320 kilometrů severozápadně od Kyjeva.

Ukrajina zažila dosud nejhorší civilní jadernou katastrofu v roce 1986, kdy explodoval reaktor v Černobylu. Radioaktivní mrak tehdy zamořil velkou část Běloruska, Ukrajiny, Ruska a dalších evropských zemí. V Rivne se však používají reaktory jiného typu.

Francouzské problémy
Větší potíže mají v posledních týdnech Francouzi, v jejichž elektrárnách došlo ke čtyřem incidentům.

Před dvěma týdny uniklo z děravého potrubí v jihofrancouzském Tricastinu třicet kubických metrů tekutiny obsahující neobohacený uran. Úřady zakázaly koupání a rybaření ve dvou místních řekách.

Kolem stovky pracovníků elektrárny bylo vystaveno nízké radiaci. Podle společnosti Electricité de France byla radiace tak malá, že se neprojeví na zdraví zaměstnanců ani na kvalitě životního prostředí.

Organizace Criirad, která sleduje bezpečnost elektráren, také nezveličuje význam incidentů. Znepokojivé ale podle ní je, jak často k nim dochází. Ředitelka sdružení Corrine Castanierová tvrdí, že za to může tlak na rychlou výrobu energie, a v důsledku toho snižující se kvalita pracovních podmínek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video