Ponorka USA opět načechrala dno lodi

  • 47
Americká bojová ponorka měla po roce opět nehodu. Jaderné plavidlo Oklahoma City se ve středu při vynořování ve Středozemním moři srazilo s obchodní lodí. Náraz ponorku podle agenrury Reuters jen lehce poškodil. Nikdo z amerických námořníků nebyl zraněn. Jak dopadli lidé na palubě lodi, není jisté. Po nárazu nereagovala na radiové spojení a ujížděla dál.

Loni stejným způsobem narazila v Tichém oceánu americká ponorka Greenville do japonské rybářské lodě Ehim Maru. Náraz nepřežilo devět rybářů.

"USS Oklahoma je poškozena, ale jen lehce, na periskopu a kolem něj," řekl mluvčí námořnictva David Luckett. Ponorka patří do americké šesté flotily se základnou v italské Gaetě.

Námořnictvo zahájilo pátrání po lodi, do níž ponorka narazila. "Ponorka při vynořování zachytila přítomnost jiné lodi. Byla velice blízko, už se jí nedalo vyhnout," řekl vojenský zdroj agentuře Reuters.

Ponorka se po nárazu vrátila do přístavu, aby experti zjistili škody a ponorku opravili, sdělila šestá flotila.

Velitel loňskou nehodu neustál
Velitel ponorky Greenville, která loni zavinila smrt devíti japonských námořníků, musel z armády odečjít.

Po nehodě mu velení vyčetli, že se spolehl na svůj dojem, že "náraz byl malý a proto neškodný", a o osud kutru se nestaral.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video