VIDEO: Britská ponorka se probourala arktickým ledovým příkrovem

  • 65
Ponorka britského námořnictva HMS Trenchant se v rámci vojenského cvičení za Severním polárním kruhem v první polovině března prolomila více než metr tlustým ledem. Cvičení Excercise 18 má prověřit schopnosti plavidla operovat pod arktickým ledovcem. Akce se zúčastnily také americké ponorky USS Connecticut a USS Hartford.

„Severní ledový oceán patří mezi nejdrsnější a nejvíce náročné prostředí na světě. Schopnosti našich ponorek operovat spolu s americkými spojenci ukazují, že britské námořnictvo může kdykoliv bránit zájmy našeho národa kdekoliv na planetě a to i v těch nejhorších podmínkách,“ prohlásil podle webu Royal Navy  britský ministr obrany Gavin Wiliamson.

Akci koordinují vojenské týmy z dočasné základny, kterou vojáci zřídili na plovoucí kře severně od Aljašky. Na základně je až 50 lidí z Británie, Spojených států a Kanady. Musejí se vypořádat s teplotami, které klesají až na minus 40 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video